Publicerat 8/12 - 2020

Bästa köttbullarna och godaste röda till

Visste du att det är köttbullar är lika gott i december som årets alla andra månader? Nej, trodde väl det. Men nu vet du det och därför vill vi bjuda på bästa receptet på köttbullar. Lite mer vuxet, lite mer vinvänligt än bullarna på Ikea. Och med rött vin till… löjligt gott!

Köttbullar

Gör så här

1. Rör ihop ägg och grädde, senap och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.

2. Hacka löken fint, stek på låg värme i 10 minuter. Blanda sedan löken med färsen, vitlöken, olivolja och kryddor i ströbrödsblandningen.

3. Bearbeta blandningen någon minut. Rulla köttbullarna, två matskedar per bulle.

4. Stek köttbullarna i rikligt med smör. 

Servera med valfritt tillbehör, pasta eller varför inte som en tapa – och ett glas rött vin i ett glas med stor kupa.

Ingredienser till 1 kg köttbullar

2 ägg

1 dl vispgrädde

2 msk olivolja

2,5 msk stark senap

1,5 dl ströbröd

1 gul lök 

2 vitlöksklyftor

1 kg blandfärs

salt, svartpeppar, persilja

Smör till stekning

Vinliv tipsar!

r Rabiega 1819

”Intressant rött vin från svenskegendomen Rabiega i Provence, ett vin blandat på två årgångar.

Härlig balans i ett i övrigt smakrikt vin med inslag av både mörka bär, örter, fin struktur, lite kakao, skog och en relativt lång eftersmak. Lufta vinet någon timme innan konsumtion.

Det här vinet dricker jag gärna till en kraftigare kötträtt, en mustig pasta eller en höstgryta rik på örter.”

Johan Franco Cereceda

Nr 70205 • 249 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.