Publicerat 18/8 - 2020

Bästa köttbullarna och godaste röda till

Visste du att det är köttbullens dag den 23 augusti? Nej, trodde väl det. Men nu vet du det och därför vill vi bjuda på bästa receptet på köttbullar. Lite mer vuxet, lite mer vinvänligt än bullarna på Ikea. Och med rött vin till… löjligt gott!

Köttbullar

Gör så här

1. Rör ihop ägg och grädde, senap och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.

2. Hacka löken fint, stek på låg värme i 10 minuter. Blanda sedan löken med färsen, vitlöken, olivolja och kryddor i ströbrödsblandningen.

3. Bearbeta blandningen någon minut. Rulla köttbullarna, två matskedar per bulle.

4. Stek köttbullarna i rikligt med smör. 

Servera med valfritt tillbehör, pasta eller varför inte som en tapa – och ett glas rött vin i ett glas med stor kupa.

Ingredienser till 1 kg köttbullar

2 ägg

1 dl vispgrädde

2 msk olivolja

2,5 msk stark senap

1,5 dl ströbröd

1 gul lök 

2 vitlöksklyftor

1 kg blandfärs

salt, svartpeppar, persilja

Smör till stekning

Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Barbera d’Asti Superiore

Härligt rött vin på den optimala storleken, magnum, ett vin på druvan Barbera från Italien.

Smakrikt rött vin i balanserad stil med inslag av både frukt, bär, blåbär, vaniljsötma, mogna körsbär och plommon med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till hemlagade köttbullar, höstsvampen, risotton, kantatelltoasten eller till grillade lammkotletter med vitlökssås och rostade morötter.

Johan Franco Cereceda

Nr 79600 • 279 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.