Bibimbap brukar kallas Sydkoreas svar på pyttipanna. Med enkla, rena smaker som entrôte, böngroddar, kimchi och ris gör det till en härlig middagsrätt att bjuda gästerna på. Det bästa är att det är en ganska enkel rätt att laga, trots relativt många ingredienser.
Vill du hellre göra en vegoversion av bibimbap, använd marinerad tofu eller svamp för riktigt mycket umami-smak.
Ingredienser (4 portioner)
Chilimarinerad entrecôte
- 400 g entrecôte
- 2 msk soja
- 1 msk honung
- 1 msk sesamolja
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- Chiliflakes efter smak
- Rapsolja
Chilipicklad gurka
- 1 gurka
- 1 tsk ättika
- 2 tsk salt
- 1 tsk salt
- 1,5 tsk chilipulver
Övriga ingredienser
- 4 ägg
- 2,5 dl kimchi
- 3 dl ris
1. Blanda soja och honung. Rör ihop med den finhackade vitlöken och tillsätt sesamoljan. Krydda med chiliflakes. Lägg köttet i marinaden och låt stå kallt i cirka 30 minuter.
2. Blanda ättika, socker, salt och chilipulver i en skål. Skiva gurkan och lägg i skålen. Låt stå kallt i cirka 30 minuter.
3. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen
4. Stek äggen sunny-side up i olja. De ska vara ganska rinniga när de är färiga!
5. Stek köttet snabbt på hög värme i rapsolja.
6. Servera ris, kimchi, stekt ägg, entrecôte och chilipicklad gurka i en djup skål. Servera direkt. Sydkoreaner brukar röra ihop alla ingredienser innan de äter rätten.
7. Servera gärna med ett glas rött, svalt vin, gärna på Pinot Noir.
Vinliv tipsar!
Rua Pinot Noir, 2022
Riktigt bra Pinot Noir med massor av druvkaraktär från Nya Zeeland. Här hittar vi inslag av mogna jordgubbar, smultron, röda vinbär, fattoner, lite kakao, kryddig med medellång eftersmak i fräsch och välbalanserad stil.
Perfekt till en elegant rätt på entrecote och massor av härliga grönsaker.
Nr 6265 · 189:-