Därför ska du satsa på bra vinglas

Druckit vin ur en plastmugg någon gång? Trodde väl det. Och inte smakade det gott. Men det behöver ju inte vara vinets fel, snarare behållaren ur vilket vinet förtärdes. Nej, nu är det dags att sats på riktigt vinglas. Det blir billigare så.

Vi har alla varit där. På en studentmottagning, kanske på en picknick eller i båten: drucvkit vin ur mugg, plast eller kanske direkt ur flaskan eller burken. Men låt oss komma överens om att vi slutar med det. För ekonomins skull.

För så är det, upplevelsen blir avsevärt större om man har bra glas. Det behöver inte kosta som en weekendresa till Amsterdam för ett sexpack, men som i all annan matematisk: ju dyrare, desto bättre.

Ofta är glasen tillverkade utifrån en vinupplevelse och inte för att de ska vara snygga. Den österrikiska glastillverkaren Riedel har gått i bräschen för detta och det är inte konstigt att glasen är en favorit hos många. Även om det finns andra riktigt bra glas.

Spara pengar med dyra glas

Men hur får man bättre ekonomi med dyra glas? Jo, återigen enkel matematik. Vinupplevelse blir större med bra glas, du får ut mer av den jästa druvmusten och ofta blir det att vi dricker mindre då. (Gäller naturligtvis inte alla.)

Trenden är ju också att vi idag köper dyrare vin än någonsin. Och att servera detta i undermåliga glas, tar ju udden av upplevelsen. Vi vill ju ha valuta för pengarna.

Tips på att ta hand om dina glas

Många uppfattar det som löjligt, närmast provocerande när exklusiva vinglas förs på tals. Men tanken är inte att de ska vara dyra bara för sakens skull, en bra produkt kostar att ta fram. Och bra material är dyrt. Samtidigt, ett glas, som man tar hand om, räcker länge.

Var alltså försiktig när du diskar dem. Helst handdisk och använd inte för starkt doftande diskmedel. Många menar att man inte ska använda diskmedel överhuvudtaget. Men det är galet, det bildas alltid bakterier och de vill vi inte ha.

Tänk också på att glasen kanske behöver putsas upp innan de åter ska användes. Ett smutsigt glas är aldrig kul, vare sig på krogen eller hemma.

Olika glas till olika viner

Det finns en uppsjö av olika glas. Vinglas till viner på Riesling, till röda viner från Bordeaux, till viner på Cabernet Sauvignon från Kalifornien, ett närmast outtömligt urval av glas till champagne och annat bubbel, så vad göra?

Det behövs egentligen bara ett glas till vitt vin och ett till rött vin, två om vi satsar stort. Man kommer långt på det. Det vita glaset ska gärna vara högt, ha en kupa på omkring 40 centiliter. Detta glas fungerar även till champagne, för glöm de där smala, höga glasen som stänger in all doft i världens bästa bubbel. 

Det bästa med detta glas är att det också fungerar till ett rött tisdagsvin, alltså ett skönt bordsvin som konsumeras till kalopsen.

Rött vin kräver två glas

När det kommer till rött vin är det alltid bra att ha två, ett med djup, närmast rund kupa, så kallat Bourgognekupa, och ett stort med imponerande volym. Ofta är det sistnämnda anpassat för ett vin på Cabernet från USA, Australien eller Sydafrika. Men användningsområdet är legio.

Nu handlar det om att ta tillvara vinets doft, den aromatiska karaktären. En stor del av upplevelsen när vi konsumerar vin hittar vi faktiskt i doften. Och ska vi prata ytterligheter har vi bara fem grundsmaker men kan samtidigt känna över 1000 dofter i vinet. 

Men bara om vi har bra glas.

Bästa tips på glas!

Vitt vin:

Riedel Veritas Riesling/Zinfandel Glas ca 375kr/styck

Mycket bra allroundglas, både till vitt, bubbel och vardagsrött vin. Lagom volym och tillräckligt djupt för att aromerna ska få framträda.

Rött vin 1:

Sophienwald Bourgognekupa ca 600 kr/styck

En solklar favorit, inte bara för elegansen, utan det känns härligt att hålla, bra balans och så – förstås – designen. Blyfritt, dessutom! Lysande till ett riktigt elegant vin från Bourgogne på Pinot Noir, eller på Tempranillo eller Nebbiolo.

Rött vin 2:

Difference Rich Vinglas by Erika Lagerbielke ca 500 kr/styck

All inclusive-glas som man blir glad av bara man tittar på det. Ett glas med vidunderlig kupa, rymmer nästan en hel flarra vin, som skapat för ett kraftpaket som vin från Bordeaux, Napa Valley eller Coonawarra.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.