Chuletón är en stor och maffig köttbit på spanska som kommer från nötdjur, från entrecote- eller ländryggssidan. Är köttet dessutom från Galicien är du tveklöst i himmelriket. Grilla och servera ett gott glas rött vin till.
Ingredienser 4-6 personer
- 1 kg hängmörat nötkött på ben, skuret i ca 5 cm tjocka skivor
- 100 g hängmörat, smält nötfett
- Flingsalt
- Peppar, färskriven
Gör så här
- Smörj in köttet i rumstempererat nötfett. Låt ligga några timmar före tillagning.
- Salta och peppra ordentligt.
- Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del.
- Grilla köttet riktigt hårt i det insmorda fettet. Köttet blir godare när stekytan är mörk.
- Vänd köttet och grilla det på andra sidan tills innertemperaturen är cirka 43 grader.
- Låt vila i cirka tre minuter och ta därefter ut stektermometern.
- Släng på det igen på grillen. Men nu bara någon minut per sida.
- Tranchera och servera. Gärna med en enkel sallad eller grillade pimientos de padrón.
- Och ett glas rött!
Vinliv tipsar!

Marqués de Cáceres Crianza, 2021
Nr 2734 • 99:-
Synnerligen välsmakande crianza från bästa Rioja. Här hittar vi fin balans, inslag av mörka bär, blåbär, generösa toner, mineralisk karaktär, liten sälta som balansera väl med både choklad, mörka körsbär i fruktdriven, elegant modern stil.
TILL VINET