Publicerat 2/6 - 2021

Lättlagad lyxtorsk med bästa vinet till

Ugnsbakad krispig torsk med ärtor och mos

Enkelt, gott och nyttigt. Torsken är en underbar fisk att jobba med i köket. Det går liksom inte att misslyckas. Och adderar man lite extra goda ingredienser och tillbehör, är man hemma. Servera till denna krispiga variant ett glas kylskåpskallt vitt vin. Smaklig!

Ingredienser 4 personer

Till moset

  • 800 g potatis
  • 2 dl mjölk
  • ½ del vispgrädde
  • salt
  • 1 msk smör

Till fisken

  • 600 g torskfilé
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk smör
  • Salt
  • peppar
  • paprikapulver

Till ärtorna

  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 300 g frysta gröna ärtor
  • 1 msk senap

Gör så här

Lägg torsken i en smörad ugnsform, krydda med salt, peppar och paprikapulver.  Strö över osten och strö sedan ströbrödet över fisken. In i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

Under tiden:

Koka upp grädden och tillsätt ärtorna. Smaka av med senap, salt och peppar.

Skala potatisen, dela i mindre bitar. Koka tills den är mjuk. Häll sedan av vattnet.

Mosa potatisen och vispa ner mjölken. Smaka av med salt och tillsätt smör. Rör om ordentligt.

Servera torsken med en (stor) klick potatismos och ärtorna till ett kylskåpskallt glas vitt vin.


Vinliv tipsar!

Terroir Sauvage Blanc

Naturvin från sydvästra Frankrike på druvorna vermentino, viognier och roussane, tre veritabla storheter som alla samsas i en flaska ekovin. Läckert!

Vitt vin med fin fräschör, skarpt syrlig men med fint balanserad fruktighet, krispig, lite lime, gyllenbär, passionsfrukt i överraskande ren stil med härlig textur.

Detta vin dricker jag mer än gärna till ceviche på torsk, en härlig sashimi, kanske ångkokt sej som serveras med kokt potatis och en citrussyrlig, gräddig sås. (Glöm inte såsskeden!)

Johan Franco Cereceda

nr 53098 • 119 kr