Publicerat 2/6 - 2021

Lättlagad lyxtorsk med bästa vinet till

Ugnsbakad krispig torsk med ärtor och mos

Enkelt, gott och nyttigt. Torsken är en underbar fisk att jobba med i köket. Det går liksom inte att misslyckas. Och adderar man lite extra goda ingredienser och tillbehör, är man hemma. Servera till denna krispiga variant ett glas kylskåpskallt vitt vin. Smaklig!

Ingredienser 4 personer

Till moset

  • 800 g potatis
  • 2 dl mjölk
  • ½ del vispgrädde
  • salt
  • 1 msk smör

Till fisken

  • 600 g torskfilé
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk smör
  • Salt
  • peppar
  • paprikapulver

Till ärtorna

  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 300 g frysta gröna ärtor
  • 1 msk senap

Gör så här

Lägg torsken i en smörad ugnsform, krydda med salt, peppar och paprikapulver.  Strö över osten och strö sedan ströbrödet över fisken. In i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

Under tiden:

Koka upp grädden och tillsätt ärtorna. Smaka av med senap, salt och peppar.

Skala potatisen, dela i mindre bitar. Koka tills den är mjuk. Häll sedan av vattnet.

Mosa potatisen och vispa ner mjölken. Smaka av med salt och tillsätt smör. Rör om ordentligt.

Servera torsken med en (stor) klick potatismos och ärtorna till ett kylskåpskallt glas vitt vin.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.