Vitt vin som gillar mat

Grillat, kokt eller stekt. Och så vitt vin på det. Men vad för slags? Mångfalden har aldrig varit större. Lung i trädgården! Vinliv tipsar om en toppkandidat.

Nu grillar vi så det står härliga till. Och efter alla skriverier om klimatskam och kött (jodå, det är tillbaka), väljer vi oftare fisk eller grönsaker. Eller både och. Det är sannerligen på tiden.

Vegoburgare, fänkål, purjolök, aubergine eller halloumiburgare. Det finns liksom inga ursäkter längre. Och när vegomaten blivit så mycket bättre, är det bara att kavla upp ärmarna.

Smakrikt vitt vin till grillen

Men det röda vinet då? Det som vi brukar prata om när vi egentligen pratar om att grilla?

Nej, nu är det vitt som gäller. Smakrikt, intensivt vitt vin med så mycket frukt att det matchar vår grillvision.

Vinliv har tidigare skrivit om det italienska vinet Mrs White by Camilla Läckberg. När hon gästade Vinlivs studio i den omtalade vinprovningen med hennes viner, kom det en enorm mängd kommentarer om det vita vinet.

Alla älskade det och många bestämde sig på stående fot att det skulle bli sommarens vita grillvin.

Mrs White by Camilla Läckberg

Jag förstår det. Just frukten och smakintensiteten i vinet matchar den grillade smaken, där syran gifter sig med de ofta lätt syrliga tillbehören till maten.

Så varför inte prova vitt vin nästa gång du grillar. Till en grillad torskrygg som serveras med en enklare sallad och lite citrusmajonnäs till. Och kylskåpskallt vitt vin i stora glas.

Godare – och enklare – än så blir det knappast.


Vinliv tipsar!

Mrs White by Camilla Läckberg

Vitt vin på box med Läckbergska leopardmönstret som dominerar förpackningen av detta blandvin på druvorna Trebbiano, Catarratto och Chardonnay.

Vinet har en fin balans med lite smöriga toner, inslag av gröna äpplen, citrus, nöt, päron och vit persika med medellång eftersmak. 

Det här vinet dricker jag gärna till en abborre grillad i folie över öppen eld som jag serverar med bakad potatis och krämig röra med citrus och rostad vitlök.

nr 51588 • 229 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.