Underbara fläsksida, stundtals bortglömd. Men här har du ett enkelt recept, ingredienserna är dessutom billiga(!), som funkar vilken tisdag som helst. Och med lite gott vin till, blir det plötsligt fredag. Så kan det gå.
Ingredienser 4 personer
Fläsksida
- 800 g fläsksida
- 2 msk vitt vin
- 1 tsk paprikapulver
- Salt
Palsternackspuré
- 400 g palsternacka
- 100 g morötter
- 2 dl crème fraîche
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk vitt vin
- Salt
Gör så här:
Fläsksida
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Gnid in fläsket med vitt vin och krydda med salt och paprikapulver.
- Lägg fläskbiten i ett foliepaket kring så att det täcker sidor och botten. Strö flingsalt över.
- Ugnsbaka i två timmar.
- Ta ut fläsket och foliepaketet. Lyft ur fläsket ur foliet, men spara spadet som du kan göra en sky på.
- Lägg fläsket i en ugnsfast form.
- Ugnsbaka i ca tio minuter på 250 grader.
- Smaka av med salt.
Rotfruktspuré
- Skär rotfrukterna i mindre bitar.
- Koka dem tills de är mjuka.
- Häll av vattnet. Tillsätt grädden.
- Låt koka upp och koka försiktigt tills grädden kokat in helt i rotfrukterna.
- Häll i crème fraiche. Stavmixa allt till en krämig konsistens.
- Smaka av med salt och eventuellt lite citron.
Vinliv tipsar!
Valpolicella Valpantena Antiche Terre Venete, 2023
Nr 73184 | 139:-
Publikfavorit tillbaka med en spännande, ännu bättre årgång. Fin frukt i smakrik stil, vi hittar krydda, örter, medelhavskryddor, röda bär med viss fruktsötma, fin fräschör och en bra balans med medellång eftersmak.
Perfekt till krispig fläsksida med puré på rotfrukter eller sötpotatis.