Syrsor, gräshoppor, maskar, skalbaggar och larver. Även om det säkerligen finns en hel del människor som ser viss nytta av insekter, exempelvis vid odling eller fiske, är det gissningsvis få svenskar som ser och har kunskap om mängden olika möjligheter de kan ge.
Vanligt förekommande tycks vara att vi ser på insekter som något äckligt och skrämmande. Faktum är dock att insekter är livsviktiga för ekosystemet och vår överlevnad. I takt med att behovet av mat på jorden ökar är dessutom ökade kunskaper om och användning av insekter därför en viktig tillgång i att lösa denna stora utmaning.
Insekter del i husmanskosten
Under de senaste åren har insekter sakta men säkert introducerats som ny mat, nya livsmedel, och försäljning har börjat tillåtas i Sverige och andra europeiska länder. Vi är dock sena på bollen! I stora delar av världen, bland fler än två miljarder människor i över 100 länder, är insekter sedan länge en naturlig del av kosten, ibland en eftertraktad delikatess.
Det uppskattas att fler än 2000 insektsarter är ätbara och de kan förtäras på en mängd olika sätt. Oavsett hur de äts – friterade, rostade, i bröd, majsgröt eller varför inte i form av mjöl? – är de kända för att vara både smakrika och ha ett högt näringsvärde. Lockande?
Insektsodlingar allt vanligare
Utöver smakriklighet och alla olika sätt som insekter kan användas i mat, finns ytterligare många fördelar. Tillgången är stor och runt om i världen har insektsodlingar blivit allt vanligare. En del farmare som tidigare ägnat sig åt boskapsuppfödning har exempelvis övergått till att föda upp syrsor.
Detta skifte innebär en stor miljömässig vinning. Insekterna, i jämförelse med annan boskap, kräver mindre foder för att växa, jordbruksmarkerna kan nyttjas mer effektivt och föda fler människor, de kan dessutom odlas lokalt och vidare möjliggör ökad konsumtion av insekter minskade utsläpp av växthusgaser.
Har du fortfarande svårt att se de uppenbara vinningarna? Kanske kan det faktum att insektsuppfödning numer är en mångmiljonindustri locka!