Vem vill inte ha en tapaskväll? Nedan ser du tre riktiga spanska klassiker, lätta att tillaga, hyfsat billiga men vilka underbara smaker! Recepten är för 4 om det ska vara middag, men för 8 om det är tapas innan middagen. Gott är det likt förbaskat. Och med ett glas rött från Marqués de Cáceres…
Tapas till rött vin
Ingredienser 4-8 personer
Padrones
200 g pimientosde padrones
½ dl Olivolja
Flingsalt efter behag
Gör så här
Hetta upp olja i en stekpanna.
Stek padrones på medelhög värme tills får färg och blir riktigt mjuka.
Lägg upp på ett snyggt fat och strö över flingsalt.
Servera pimientos de padrones alldeles nystekta med en bit bröd på ett stort snyggt fat.

Patatas bravas
½ kg potatis
Olivolja
Flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
Skär potatisen i små klyftor eller bitar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med smör- och olivolja och salt.
Rosta mitt i ugnen ca 20 min, tills potatisen fått fin färg och är krispiga.
Bravasås
3 vitlöksklyftor
2 tsk pimentón (rökt paprikapulver)
½ tsk chilipulver
400 g tomater, finhackade
400 g
Salt
Peppar
Gör så här
Skala och krossa vitlöken. Fräs den i olivolja i några minuter.
Tillsätt pimentón, chili, finhackade tomater och lite salt. Sjud ca 10 min. Mixa såsen slät.
Smaka av med salt och färskmalen svartpeppar.
Blanda potatis med bravasåsen i en skål.
Lägg upp på ett fat.

Spansk tortilla
500 g potatis
2 gula lökar
½ dl olivolja
6 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Skala och skär potatis och lök i tunna skivor.
Stek dem i olivoljan på låg värme i en stekpanna 15-20 min.
Vispa ihop ägg.
Häll smeten i pannan och lyft försiktigt så smeten rinner ner i botten.
Höj till medelvärme och fortsätt steka ca 5 min.
Vänd tortillan med hjälp av ett lock och stek ytterligare 2-3 min.
Lägg upp på en stor talrik och skär tortillan i tårtbitar.

Vinliv tipsar!

Marqués de Cáceres Crianza, 2021
Sammetslent rött vin från Rioja i ursprungspräglad stil.
Här hittar vi inslag av mörka bär, blåbär, choklad, generöst fruktdriven, mjuka tanniner, aningen mineralisk med liten sälta och fin balans i avslut.
Perfekt till buffé, en sprakande tapaskväll eller en grillad lammfilé.
Nr 2734 • 99 kr