Publicerat 7/4 - 2021

Pad thai med härlig hetta

Att våga sig på att tillaga Thailands nationalrätt är värt all möda. Det är ganska enkelt och det gäller att smaka av under tiden. Blir det över, smakar den nästan ännu bättre dagen efter. Och var inte rädd för att rätten är vegetarisk… Men glöm inte att servera ett glas friskt och svalt rosé till!

Ingredienser 4 personer

  • 4 morötter
  • 1 knippe salladslök (125 g)
  • 1 röd paprika
  • 1 lime
  • 5 msk soja
  • 1 msk socker 
  • 2 mask sriracha
  • 2oo gram risnudlar
  • 150 g salladsärtor
  • 3 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 250 g böngroddar
  • 4 ägg
  • salt och peppar
  • 100 g jordnötter
  • 1 kruka koriander

Gör så här

Koka nudlarna och salladsärtorna 3 minuter. Spola dem i ljummet vatten och låt rinna av.

Skala och dela morötterna på längden och skiva dem tunt. Ansa och skiva salladslökarna. Dela, kärna ur och strimla paprikan.

Pressa limen och blanda saften med soja, socker och sriracha i en skål.

Stek morötterna, paprikan och salladslöken i oljan 3 minuter i en stor stekpanna.

Pressa i vitlöken och vänd ner böngroddarna.

Sänk värmen och knäck äggen i pannan. Rör om. Smaka av med salt.

Vänd ner nudlar och ärtor i pannan. Häll ner sojablandningen, rör om. Smaka av med sriracha.

Grovhacka jordnötter och koriander, strö över pannan.

Servera à al minute till ett friskt rosé.


Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Piemonte Rosato Bag in Box

Spännande rosévin från Piemonte med markerad fräschör och mineral ton med tydlig ursprungsprägel, dessutom i vårig 3-literbox.

Vinet är syrligt uppfriskande, lättdrucket med inslag av röda vinbär, citron, rabarber i balanserad stil med massor av härlig fräschör och en medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna en solig eftermiddag på takterrassen (om jag hade någon) eller till en sallad på lax, ljumma grönsaker och granatäpplekärnor. 

nr 77940 • 249 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.