Kalvklassiker från Piemonte

Vitello tonnato, kalv med tonfisksås, hur låter det? Jomen det är ännu godare än man kan tro. Det vet alla som ätit lokalt i Piemonte. Men det går lika bra att göra hemma. Här kommer ett recept för fyra personer.

Ingredienser 4 personer:

  • 600 g kalvstek, gärna fransyska
  • 2 morötter, grovhackade
  • 1 lök, grovhackad
  • 1 selleristjälk, grovhackad
  • 2 lagerblad
  • 5-6 svartpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • Vatten

För tonfisksåsen:

  • 1 burk tonfisk i olja (ca 200 g), avrunnen
  • 2-3 msk kapris
  • 2 äggulor
  • 100 g majonnäs (kan vara hemgjord eller köpt)
  • 2-3 msk citronsaft
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Placera kalvsteken i en stor kastrull tillsammans med morötter, lök, selleri, lagerblad, pepparkorn och salt. Täck med vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 1,5-2 timmar, eller tills köttet är mört. Låt steken svalna i buljongen.
  2. När köttet har svalnat, kombinera tonfisk, kapris, äggulor, majonnäs och citronsaft i en mixer eller matberedare. Mixa tills såsen är slät. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ta upp kalvköttet från buljongen, låt det rinna av och skär det i tunna skivor.
  4. Lägg skivorna av kalvkött på ett serveringsfat och bred tonfisksåsen över köttet. Låt gärna stå i kylskåp i en timme för att smakerna ska sätta sig.
  5. Garnera med extra kapris eller hackade örter (som persilja) om du vill. Servera gärna med ett gott bröd och en fräsch sallad.
  6. Glöm inte att servera ett riktigt gott vin till!

Vinliv tipsar!

La Vecchia Via Barbera 2004

Strålande exempel på att Barbera är en druva som med rätt känsla kan lagras. Länge.

Här hittar vi underbara mognadstoner med inslag av röda frukter, ceder, cigarr, tobak, fat, mogna plommon och körsbär med mjuk strävhet, lite stall i mycket fin balans och subtil i längden

Perfekt till en örtstekt kalvfilé med potatis och tryffelkräm.

Nr 77838 • 319 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.