Chakalaka – Sydafrikansk kryddig grönsaksröra

Chakalaka är en traditionell sydafrikansk rätt som består av en kryddig grönsaksröra. Den serveras ofta som tillbehör till grillat kött, (braai), pap (majsgröt) eller som en smakrik vegetarisk rätt.

Ingredienser 4 personer:

  • 2 msk olja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 1 grön paprika, tärnad
  • 2 morötter, rivna
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk vita bönor eller kidneybönor, avrunna
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk currypulver (gärna medelstarkt)
  • ½ tsk chiliflakes eller färsk chili, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar efter smak
  • ½ dl vatten eller grönsaksbuljong
  • Färsk koriander eller persilja till garnering (valfritt)

Gör så här:

  1. Fräs grönsakerna:
  2. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull.
  3. Fräs löken tills den blir mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
  4. Tillsätt vitlök, paprika och morötter och stek i ytterligare 3–4 minuter.
  5. Tillsätt kryddor och tomater.
  6. Rör ner koriander, spiskummin, paprikapulver, curry och chili. Låt fräsa i någon minut så smakerna utvecklas.
  7. Tillsätt tomatpuré och rör om.
  8. Häll i krossade tomater, vatten/buljong och socker. Låt sjuda i ca 10 minuter.
  9. Tillsätt bönor och justera smaken.
  10. Rör ner de avrunna bönorna om du använder dem.
  11. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ytterligare 5 minuter tills röran tjocknar något.

Servering:

  • Strö över färsk koriander eller persilja innan servering.
  • Servera som tillbehör till grillat kött, korv, pap (majsgröt) eller njut som en vegetarisk rätt med bröd eller ris.

Vinliv tipsar!

Reyneke Organic Chenin Blanc, 2024

Nr 20125 • 129:-

Välproducerat och prisvärt vin på landets ikoniska vitvinsdruva.

Här hittar vi en härlig fräschör med inslag av clementin, citron, exotisk frukt och nyanser av gula plommon med medellång eftersmak i balanserad stil.

Perfekt till svenskklassikern gubbröra eller en stekt torsk med potatis.

TILL VINET
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.