Chakalaka är en traditionell sydafrikansk rätt som består av en kryddig grönsaksröra. Den serveras ofta som tillbehör till grillat kött, (braai), pap (majsgröt) eller som en smakrik vegetarisk rätt.
Ingredienser 4 personer:
- 2 msk olja
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 röd paprika, tärnad
- 1 grön paprika, tärnad
- 2 morötter, rivna
- 1 burk krossade tomater
- 1 burk vita bönor eller kidneybönor, avrunna
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk currypulver (gärna medelstarkt)
- ½ tsk chiliflakes eller färsk chili, finhackad
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk socker
- Salt och peppar efter smak
- ½ dl vatten eller grönsaksbuljong
- Färsk koriander eller persilja till garnering (valfritt)
Gör så här:
- Fräs grönsakerna:
- Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull.
- Fräs löken tills den blir mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
- Tillsätt vitlök, paprika och morötter och stek i ytterligare 3–4 minuter.
- Tillsätt kryddor och tomater.
- Rör ner koriander, spiskummin, paprikapulver, curry och chili. Låt fräsa i någon minut så smakerna utvecklas.
- Tillsätt tomatpuré och rör om.
- Häll i krossade tomater, vatten/buljong och socker. Låt sjuda i ca 10 minuter.
- Tillsätt bönor och justera smaken.
- Rör ner de avrunna bönorna om du använder dem.
- Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ytterligare 5 minuter tills röran tjocknar något.
Servering:
- Strö över färsk koriander eller persilja innan servering.
- Servera som tillbehör till grillat kött, korv, pap (majsgröt) eller njut som en vegetarisk rätt med bröd eller ris.
Vinliv tipsar!

Reyneke Organic Chenin Blanc, 2024
Nr 20125 • 129:-
Välproducerat och prisvärt vin på landets ikoniska vitvinsdruva.
Här hittar vi en härlig fräschör med inslag av clementin, citron, exotisk frukt och nyanser av gula plommon med medellång eftersmak i balanserad stil.
Perfekt till svenskklassikern gubbröra eller en stekt torsk med potatis.
TILL VINET