Publicerat 28/5 - 2021

Boxvin eller flaskvin? Vinlivs följare i sociala medier har bestämt sig.

Vad väljer du när du ska köpa vin på Systembolaget? Den frågan ställde vi till våra följare i sociala medier. Här kommer domen.

Den 17 maj la vi ut en omröstning på Facebook där våra följare kunde rösta vad de väljer när de ska köpa vin; flaskvin eller boxvin? Det här är något av en vattendelare och alla vinkonsumenter har olika preferenser och prioriterar olika saker överst på listan. 

Är det egentligen någon skillnad i smak, doft och hållbarhet? Är det mer tillsatser i boxvin än vad det är i flaskvin? 

Mest lådvin i hela världen

Tittar man på vinkonsumtion i Sverige överlag så dricker vi faktiskt mest lådvin i hela världen. En nackdel med just boxviner skulle då kunna vara att de ökar vinkonsumtionen av den enkla anledningen att en bag-in-box rymmer mer vin. 

Fördelar med boxviner skulle å andra sidan kunna vara att det generellt sätt är billigare att köpa, smidigare att ta med på picknicken, att hållbarheten efter öppnandet är längre samt att det är miljövänligare att producera boxviner än vinflaskor.

Nu kommer domen

Resultatet från omröstningen på Facebook visar att hela 69 procent av alla dem som röstade på Facebook föredrog flaskan, före boxen.

Alltså: Flaskvin, smakar bättre! 

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.