Publicerat 28/5 - 2021

Grenache – snacka om druvans revansch

Få druvor har blivit så upphöjda de senaste åren som Grenache, alltså den spanskas druvan Garnacha. Tacka Robert Parker för det. Hans legendariska provning i Rioja blev en enda lång hyllning till druvan. Och efter det gjorde vinvärlden vågen.

Lättoxiderad, enkel, för robust. Så har tongångarna gärna varit när en av världens mest odlade blå druvsorter kommit på tal, Grenache. Eller Garnacha, Cannonau, Tinta Aragonés eller Lladoner. Alldeles beroende på var man befinner sig.

I Aragonien i Spaniens norra del kallas den Garnacha och det sägs att druvan har sitt ursprung just här. Möjligen är det av mindre intresse. Vad som däremot är både spännande och befriande är att druvan idag upplever en renässans av sällan skådat slag. Och allt började i Rioja av alla ställen där Tempranillo är kung.

Legendarisk vinprovning med Mr Parker

Torsdagen den 12 november 2009 hölls den numera legendariska provningen av Robert Parker, amerikansk vinprofil. Temat, Riojaproducenterna gnuggade händerna och trodde att nu äntligen skulle Tempranillo få sitt slutgiltiga genombrott, var viner på… Grenache. 

Mr Parker förklarade varför.

− Tanken var ju att det skulle vara en provning med riktigt bra viner från flera länder och då ville jag ta denna druva som har sitt ursprung i Spanien. En druva som dessutom är enormt underskattad.

Över 500 sittande provare tog del av hans vision och 20 viner på just denna druva. Det var viner från hela världen, Rhône, Australien, Kalifornien, USA och från Aragonien, denna glömda lilla spanska pärla till vinlandskap söder om Pyrenéerna. 

Världens bästa vin på Grenache

Det var ett under av häftiga viner, komplexa, voluminösa, överraskande sträva, syrliga, långlivade, köttiga, animaliska, mineralpackade diton där Aragoniens viner väl mätte sig med några av världens främsta.

Världens bästa Grenache-provning, helt enkelt, sammanfattade Robert Parker själv det hela och rev ner kvällens kraftigaste applåder.

Och sedan började bollen rulla.

Languedocs viner imponerar

Nu odlas den visserligen riunt om i värlödens, med gott resultat. men i södra Frankrike, när man gör rött vin på den, kan man konsten att blanda den med andra spännansdr druvor.

En av de vanligaste blandningarna kallas GSM, Grenache, Syrah och Mourvédre. Idag får vi lägga till GSC, där Mourvèdre helt enkelt bytts ut mot Carignan, en härligt komplex druva.

Spanien visar sitt bästa vin från okända områden

Få druvor har genomgått en sådan förvandling som denna spanska druva. Idag älskar alla Garnacha, och precis av samma anledning som varför vi inte gillade den tidigare. Den ger lätta viner, rödbärig frukt, mjuka tanniner och medelhög syra…

Men det är klart, sett till kvaliteten är det stor skillnad. Idag hittar vi en rad komplexa karaktärer i vinerna där den fräscha rödbärigheten finns kvar. Och så är druvan lite av en terroir-druva, alltså att den fångar upp jordmånen den växer i.

Gott det också.

Riktigt gott.

Snabbfakta

Bästa distrikten för Grenache

  • Priorat där man alltid blandar den med områdets andra stora druva, Cariñena
  • Languedoc i södra Frankrike där man producerar vin som verkligen överraskar, ofta med andra druvor somkomplement
  • Châteauneuf-du-Pape där den är alltid huvuddruvan i de bästa, mest komplexa vinerna
  • Cariñena, Campo de Borja och övriga distrikt i spanska regionen Aragonien där man gott från bulk till kult
  • Swartland i Sydafrika där den trivs med både förutsättningar och vinmakares visioner
  • Provence där man gärna använder druvan till att producera världens bästa roséviner
  • Sardinien där den kallas Cannonau och levererar högklassigt vin som fortfarande är ganska okänt
  • Gigondas i södra Rhône med viner lika bra som Châteauneuf-du-Papes men avsevärt billigare

Vinliv tipsar!

Campos de Luz

Rött vin från distriktet norra Spanien på kultdruvan Garnacha som gjort en imponerande resa, från bulk till kult. Och fortfarande fantastiskt prisvärt.

Här hittar vi rödbäriga toner med fin balans, inslag av torkade örter, liten solvarm karaktär med bra fräschör i lättdrucken stil och perfekt till lite enklare vardagsmat.

Det här balanserade vinet dricker jag mycket gärna till svensk husmanskost och allra helst till en Wallenbergare med klassiska tillbehör.

Johan Franco Cereceda

nr 53166 • 69 kr