Grenache – snacka om druvans revansch

Få druvor har blivit så upphöjda de senaste åren som Grenache, alltså den spanskas druvan Garnacha. Tacka Robert Parker för det. Hans legendariska provning i Rioja blev en enda lång hyllning till druvan. Och efter det gjorde vinvärlden vågen.

Lättoxiderad, enkel, för robust. Så har tongångarna gärna varit när en av världens mest odlade blå druvsorter kommit på tal, Grenache. Eller Garnacha, Cannonau, Tinta Aragonés eller Lladoner. Alldeles beroende på var man befinner sig.

I Aragonien i Spaniens norra del kallas den Garnacha och det sägs att druvan har sitt ursprung just här. Möjligen är det av mindre intresse. Vad som däremot är både spännande och befriande är att druvan idag upplever en renässans av sällan skådat slag. Och allt började i Rioja av alla ställen där Tempranillo är kung.

Legendarisk vinprovning med Mr Parker

Torsdagen den 12 november 2009 hölls den numera legendariska provningen av Robert Parker, amerikansk vinprofil. Temat, Riojaproducenterna gnuggade händerna och trodde att nu äntligen skulle Tempranillo få sitt slutgiltiga genombrott, var viner på… Grenache. 

Mr Parker förklarade varför.

− Tanken var ju att det skulle vara en provning med riktigt bra viner från flera länder och då ville jag ta denna druva som har sitt ursprung i Spanien. En druva som dessutom är enormt underskattad.

Över 500 sittande provare tog del av hans vision och 20 viner på just denna druva. Det var viner från hela världen, Rhône, Australien, Kalifornien, USA och från Aragonien, denna glömda lilla spanska pärla till vinlandskap söder om Pyrenéerna. 

Världens bästa vin på Grenache

Det var ett under av häftiga viner, komplexa, voluminösa, överraskande sträva, syrliga, långlivade, köttiga, animaliska, mineralpackade diton där Aragoniens viner väl mätte sig med några av världens främsta.

Världens bästa Grenache-provning, helt enkelt, sammanfattade Robert Parker själv det hela och rev ner kvällens kraftigaste applåder.

Och sedan började bollen rulla.

Languedocs viner imponerar

Nu odlas den visserligen riunt om i värlödens, med gott resultat. men i södra Frankrike, när man gör rött vin på den, kan man konsten att blanda den med andra spännansdr druvor.

En av de vanligaste blandningarna kallas GSM, Grenache, Syrah och Mourvédre. Idag får vi lägga till GSC, där Mourvèdre helt enkelt bytts ut mot Carignan, en härligt komplex druva.

Spanien visar sitt bästa vin från okända områden

Få druvor har genomgått en sådan förvandling som denna spanska druva. Idag älskar alla Garnacha, och precis av samma anledning som varför vi inte gillade den tidigare. Den ger lätta viner, rödbärig frukt, mjuka tanniner och medelhög syra…

Men det är klart, sett till kvaliteten är det stor skillnad. Idag hittar vi en rad komplexa karaktärer i vinerna där den fräscha rödbärigheten finns kvar. Och så är druvan lite av en terroir-druva, alltså att den fångar upp jordmånen den växer i.

Priorat och Montsant ger Spanien stjärnstatus

Och så har vi alla de vinerna so är blandningar där Garnacha i Spanien har huvudrollen. Vi hittar dem i nordöstra delen av landet, Katalonien där Priorat är det självklara centrumet. Men! Kolla in vinerna från det distrikt som slår en ring kring detta prestigedistrikt, Montsant.

Här får vinerna en mycket utpräglad ursprungsprägel, massor av intressant mineralisk karaktär, frukt, komplexitet. och så kan man lagra vinerna, flera, flera år.

Gott det också.

Riktigt gott.

Snabbfakta

Bästa distrikten för Grenache

  • Priorat pch Montsant där man alltid blandar den med områdets andra stora druva, Cariñena och gärna Cabernet Sauvignon
  • Languedoc i södra Frankrike där man producerar vin som verkligen överraskar, ofta med andra druvor somkomplement
  • Châteauneuf-du-Pape där den är alltid huvuddruvan i de bästa, mest komplexa vinerna
  • Cariñena, Campo de Borja och övriga distrikt i spanska regionen Aragonien där man gott från bulk till kult
  • Swartland i Sydafrika där den trivs med både förutsättningar och vinmakares visioner
  • Provence där man gärna använder druvan till att producera världens bästa roséviner
  • Sardinien där den kallas Cannonau och levererar högklassigt vin som fortfarande är ganska okänt
  • Gigondas i södra Rhône med viner lika bra som Châteauneuf-du-Papes mustiga viner, men avsevärt billigare

Vinliv tipsar!

Winemaker’s Stories – Montsant

Klockrent rött från Monsant och en klassisk blandning på Garnacha, Cariñena och Cabernet Sauvignon, en blend som satt både Montsant och Priortat på vinkartan.

Härlig ursprungsprägel med markerad fruktighet, mustigt, lite eldigt, inslag av röda, lite syrliga bär och mörka, mjuka bär, snygg balans med både mjuk strävhet och en lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en mustig gryta med lite nya, häftiga smaker (läs brasiliansk nationalrätt) eller en rejäl charkbricka med chorizo, manchego, fuet, longaniza… vi  börjar där.

Johan Franco Cereceda

nr 53212 • 139 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.