Publicerat 28/10 - 2020

Hemmagjord kebab med grönsaker och vitlöksröra

Ingen fulkebab här inte! Och enkelt. Kan med fördel förberedas några dagar innan och så tar man fram kebaben och smörsteker den för bästa resultat. Serveras på tallrik eller i pitabröd med rikligt med grönsaker. Och till det ett glas gott, mustigt rött vin i stor kupa.

Ingredienser för 4 personer
  • 800 g blandfärs
  • 2 msk malen spiskummin
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st ägg
  • 2 msk svartpeppar
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 4 tsk salt
  • 2 msk lökpulver
  • Servera med
  • Isbergssalladsallad, finhackad
  • Tomat, grovhackad
  • Rödlök, tunna skivor
  • Gurka, grovhackad
  • Peperoni
  • Vitlöksröra, egengjord (se nedan)
Gör så här

Sätt ugnen på 100 grader.

Blanda ner köttfärsen och all smaksättning i en bunke. Slå ner ett ägg och blanda ordentligt.

Forma färsen till en jämn, hård rulle. Rulla in i två lager ugnsfolie, men låt ändarna vara öppna för att fett och vätska ska kunna rinna ut. 

Placera rullen på ett ugnsgaller med en plåt under så att vätskan kan rinna ner. 

Ugnsbaka i 3 timmar.

Låt svalna inpackad. Lägg i kyl och skär sedan tunna skivor vid tillagning.

Vitlöksröra

2 dl crème fraiche, pressa ner två vitlöksklyftor, smaksätt med salt och lite pressad citron, rör om ordentligt

Inför servering, stek kebaben i smör och gå gärna några extra varv med kryddningen.

Servera på tallrik eller i pitabröd med rikligt med grönsaker och vitlöksröra och peperoni (valfritt). Och till det ett glas rött, något svalt vin i stor kupa.

Afiyet olsun!

Vinliv tipsar!

Zenato Merlot

Det här vinet är något så ovanligt som ett vin tillverkat på franska druvan Merlot, som alltså odlas sparsmakat även i norra Italien.

Vinet har en härlig komplexitet, massor av frukt, inslag av mogna körsbär, plommon, mogna blåbär, fat, liten vaniljsötma, mognadstoner och en riktigt fin balans i avslut.

Johan Franco Cereceda

Nr 32224149 kr