Publicerat 7/10 - 2020

Så länge håller ett vin i öppnad flaska

Plötsligt händer det. Du är nöjd, maten på tallriken är uppäten och vinglaset gapar tomt. Men nu infinner sig oron: Vad ska jag göra med vinet som blivit över? Blir det inte dåligt om jag sparar det? 

Det har väl hänt att man inte druckit upp innehållet i en vinflaska. Det kanske är tisdag, man ska upp tidigt dagen efter, eller så har man fått för sig att det helt enkelt räcker med ett eller två glas. 

Så vad göra?

På Vinliv får vi ofta fråga hur länge vinet i en öppnad flaska håller. Här är ju faktiskt boxen överlägsen då vinet håller i flera veckor efter att boxen öppnats för förtäring. Vinet i en flaska har det lite svårare och det har helt enkelt med luft att göra. Ju mer luft vinet kommer i kontakt med, desto större chans att vinet – så småningom – förstörs. Men lugn, det dröjer.

Luft är bra och dåligt för vinet

Att vin kommer i kontakt med luft är samtidigt en förutsättning för att vi överhuvudtaget ska kunna dricka den jästa druvmusten. Först när vinet syresätts, blir det mjukare, får en fin mognad och frukt och andra egenskaper kommer fram. För mycket luft under en längre tid leder däremot till oxidation, vilket för vinet att smaka övermoget, tråkigt, fruktlöst.

Detta innebär faktiskt att ett vin kan utvecklas i glaset under den tiden vi dricker det. 

Så vad göra med vinet som blir över. Antingen kan man alltid använda slattarna till annat, som såser eller annan matlagning. Eller så sparar man det och då ska man tänka på följande:

Vinlivs hjälpreda för att spara vin 

  • Se till att försluta vinflaskan rejält. Luft är som bekant vinets – i värsta fall – fiende.
  • Förvara alltid det sparade vinet i kylskåp. Ljus och värme påskyndar vinets utveckling.
  • Häll gärna över vinet i en mindre flaska. Ju mindre luft som kommer i kontakt med vinet, desto bättre.
  • Det finns både pumpar och gas som man sprutar ner i vinet. Funkar, absolut, känns däremot rätt onödigt.

Men hur länge håller då vinet i en öppnad flaska? 

Ja, det är lite olika beroende på vad det är för vin. Söta viner håller längre, liksom redan oxiderade viner som madeira och portvin samtidigt som vita viner är mer känsliga än röda. För att inte tala om bubbelviner vars bubblor kan försvinna redan efter några timmar.

Vinlivs hjälpreda för vinets hållbarhet i öppnade flaskor

Vitt vin – två till tre dagar, tappar möjligen något i friskhet

Vitt fatlagrat – tre, fyra dagar, klarar sig generellt bättre tack vare fattonen

Bubbelvin – egentligen bara max en dag eftersom bubblorna sedan försvinner 

Rosévin – tre dagar, friskheten kan försvinna men frukten finns kvar

Rött vin – tre, fyra dagar där framför allt en eventuell strävhet slipas bort

Rött fatlagrat – upp till en vecka eftersom vinet redan utsatts för luftkontakt

Sött vin – en vecka, tio dagar där frukten kommer att mogna, men socker är ju konserverande

Fino/Manzanilla – två, kanske tre dagar (köp hellre halvflaskor), fräschören försvinner något

Oloroso – två veckor, då vinet redan utsatts för oxidering

Portvin/madeira – flera veckor då vinerna redan utsatts för oxidering

Söt sherry – några veckor, minst, ofta är den extremsöt och socker konserverar ju

Både doft och smak kommer troligen att förändras under tiden vinet sparas. Men det kommer inte bli dåligt, inte defekt på något vis. I alla fall inte om man följer Vinlivs hjälpreda för att spara vin.

Så du kan gott lämna kvar vin i flaskan. 

Det är ju en dag imorgon också.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.