Så har corona påverkat vårt köpbeteende

Vi dricker lika mycket alkohol trots corona. Den stora skillnaden är att vi radikalt har ändrat vårt köpbeteende, ett beteende som många tror kommer att hålla i sig. Vinliv har tagit pulsen på marknaden.

Våren 2020 kantades av idel spekulationer. Å ena sidan skulle Systembolaget stänga, å andra sidan skulle regeringen förbjuda försäljning av vin och sprit. Marknaden var minst sagt turbulent, ryktesspridningen gick fort och många i branschen befarade det värsta.

Samtidigt gick flera krogar på knäna eller, i värsta fall, konkurs och lämnade många varslade bakom sig. Detta i en bransch som lyckats lyfta sig till en enormt hög standard, både när det kommer till utbud och kunskap.

Vad som under tiden skedde var att Systembolaget ökade sin försäljning, trots kortare öppettider och stundtals långa köer i butikerna. Men det var också nu många hittade till e-handeln på monopolet och framför allt skaffade sig fler konton för att kunna beställa vin, inte minst från Systembolagets beställningssortiment.

– Vår e-handel, alltså beställning till butik, ombud eller hem till kunden, växte med 48 procent under perioden januari till maj 2020 jämfört med motsvarande period 2019. Det betyder att e-handeln nu står för 2,3 procent av Systembolagets totala försäljning, säger Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget till Vinliv.

Från Systembolaget ökade också hemleveranserna. Med exakt hur mycket vill de inte säga, men vd Magdalena Gerger säger i intervjuer med svensk media att det handlar om tusentals procent.

Från och med januari 2021 kommer Systembolaget också att erbjuda hemleverans i hela Sverige.

Men det är fler saker som förändrats under krisen, bland annat att vinföretag med hemleveranser gör all time high och inte minst intressant – att äldre har hittat till nätet på ett helt annat sätt, av nöd tvunget på grund av isolering. 

Generellt har e-handeln ökat med närmare 25 procent under våren/sommaren jämfört med samma period 2019.

Förändringar i korthet

Äldre har hittat till nätet och e-handeln

Fler har skaffat konto på Systembolaget

Hemleveranserna från Systembolaget har gått upp tusenfaldigats

Vinföretag med hemleverans gör all time high

Systembolaget ökar när krogen minskar – alkoholkonsumtionen är intakt

Systembolaget erbjuder hemleverans i hela Sverige 2021

Kommentarer är stängda.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.