Så ska en bra vinkyl vara – vi tipsar om de tre bästa

Trött på att ha vinerna i garderoben? Eller i köksskåpet bredvid ugnen? Då kan det vara hög tid att investera i en vinkyl! Vinkylar är numera inte bara snygga och skapar atmosfär i köket, de är ju också riktigt bra.

Vin kräver rätt temperatur, inte bara när det ska serveras utan även när det ska förvaras – eller lagras, om man så vill. Fler och fler lagrar ju gärna sina viner hemma. Kanske i garderoben och allt för många i köket. 

Det finns till och med köksmoduler där man kan låta sina vinflaskor ligga bredvid ugnen. Snyggt men katastrof. En söndagsstek kan leda till att vinet i princip förvandlats till glögg.

Nej, vin kräver stabil miljö med jämn temperatur. Utöver det ska det vara både mörkt och vibrationsfritt. Mörkret ger skydd då vin mognar av ljus, och vibrationer får vinets partiklar att klumpas och äventyrar lagringen. Av erfarenhet vet vi att vin trivs bäst i konstant temperatur, omkring 12 grader, för att få en långsam och mjuk mognad.

Här kan du läsa Bästa serveringstemperatur för vinet.

Det är ju inte alla som har tillgång till en matkällare och bor man i lägenhet ska man inte lagra sitt vin i ett eventuellt källarförråd. Stöldrisken är för stor och här får man inte ut på försäkringen.

Alltså återstår vinkylen. Ett riktigt bra alternativ för den vinintresserade. Och det behöver inte vara så märkvärdigt. Idag finns det i flera utföranden, budget, mellan och lyx. Det man ska komma ihåg är att det inte är istället för lagring under flera år (här är det bara en riktigt vinkällare som funkar), men det passar i köket och ger dessa fyra punkter:

  1. vibrationsfritt
  2. mörkt (tonad ruta)
  3. jämn temperatur
  4. 10 – 12 grader

Vinliv tipsar!

Mindre

Cavin Polarcollection 50
Plats för 45 flaskor av standardmodell, tystgående (39 dB), sex vinhyllor.
Pris: ca 5 000 kr

Mellan

mQuvée Fristående vinkyl – WineExpert 66 Stainless
Plats för 66 flaskor, justerbara temperaturzoner, UV-skydd, rostfri design.
Pris: ca 10 000 kr

Stor

SMEG SCV115A
Plats för 197 flaskor av standardmodell och två kylzoner, tonad glasruta.
Pris: ca 15 000 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.