Publicerat 14/9 - 2020

Alla blickar mot Piemonte

Snacka om att vara i vinets epicentrum. Piemonte är idag den tveklöst hetaste vinregionen alla kategorier. Varför?  Vinliv har en idé!

Vår längtan till Italien tycks inte ha några gränser. Det är ju ett känt svenskt fenomen, alla vill till de vackra städerna, äta den goda maten, bada i havet och uppleva kultur.

När det kommer till vin är vi idag en smula mer specifika. Det räcker inte med att sladda in på vilken vingård som helst, utan det ska vara bra, unikt, lokalt. Det ska vara norra Italien. Det ska vara Piemonte. 

Piemontes storhetstid

Vinregionen i norra Italien upplever nu sin allra största storhetstid. Någonsin. Alla blickar mot Piemonte och de röda vinerna, oavsett om de är tillverkade på Nebbiolo, Barbera eller de mindre kända Dolcetto, Freisa och Grignolino.

Men det är de två förstnämnda som väcker mest uppmärksamhet. Nebbiolo med sin sträva karaktär, långlivade viner, dyrt och exklusivt. Viner att lagra. Eller viner att njuta av till en bit riktigt god mat.

Och så finns det Barbera, en fruktig blå druvsort som ger viner med charm, massor av frukt och viner vi kan konsumera idag. Gärna till italiensk antipasti eller en mustig lasagne.

Mångfald och frukdriv i vinerna

Samtidigt ska vi komma ihåg att Piemonte som vinregion var lite på dekis för bara 50 år sedan, så utvecklingen har gått fort. Och att vi idag gärna dricker vin från regionen, har att göra med både mångfald och bra fruktdriv i vinerna.

Efter amarone och prosecco som tillverkas i nordöstra delen av Italien har både svenska och internationella vinkonsumenters vurm förskjutits västerut.

Så till pudelns kärna. Varför är Piemonte – egentligen – så upskattat?

Världens bästa rödvinsdruva

Jo, för sina viner på ovan nämnda Nebbiolo. En av världens bästa rödvinsdruvor och svårtämjd så fort vi kommer utanför regionen. Det har gjorts försök, konstigt vore annars, men det är i Piemonte vinerna blir som bäst.

Och så har vi förstås de två världsledande vindistrikten. Det mer kända Barolo och uppstickaren Barbaresco. Men vilken uppstickare! Löjligt goda viner från Barbaresco, viner att dricka redan nu men också lagringsbara. Det är få producenter som kan den konsten.

Piemonte var det. Italien.

Först Nebbiolo. Druvan.

Sedan Barbaresco! Distriktet.

Vinliv tipsar!

Ricossa Barbaresco Organic

“Storslaget italienskt vin med massor av härligt ursprung från ett av världens främsta vindistrikt, Barbaresco i Piemonte. 

Smakintensivt rött vin med inslag av röda bär, körsbär, mogna jordgubbar, lite julkryddig ton med minerala inslag och lång, balanserad eftersmak.

Det här viner dricker jag gärna till en riktigt höstlig gryta på oxkind, trattkantareller, massor av vitlök och Medelhavskryddor. Eller varför inte till en tryffelpasta?”

Johan Franco Cereceda

Nr 78143 • 159 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.