Publicerat 6/10 - 2019

Skit i traditionerna

Prosecco till aperitif eller mingel. Jovars, och jorden är rund. Men tänkt annorlunda, tänk nytt, tänk prosecco till mat. Då blir livet lite mer spännande.

Prosecco som fenomen har inga motsvarigheter. Från att ha varit fullkomligt okänt i hela världen utanför Veneto i Italien, blev det på några ynka år världens mest konsumerade bubbelvin.

Det finns många anledningar till det. Vinets karaktär med sin fruktiga, inställsamma och lätt söta stil. Italien som varumärke och inte minst Veneto som en av världens mest kända vinregioner med viner som amarone och ripasso i botten.

Som bäddat för succé.

Samtidigt har vi också sett hur proseccon levererat år efter år. Och nu, när vi ser en avmattning i hajpen kring det italienska bubblet, dyker det upp nya spännande proseccoviner, torrare till stilen och mer matorienterade.

Precis som det ska vara! För prosecco, som vi lärt oss vinet, ska inte enbart konsumeras som ett enklare mingelvn eller som törstsläckande aperitif. Det är dags att vi lämnar det bakom oss, skapar nya, spännande traditioner.

Att därför ställa fram en flaska prosecco till varmrättens ångkokta torskrygg med smörslungade edamamebönor och lättsaltat potatismos kan just därför ses som något närmast revolutionärt.

Men skit i de tidigare traditionerna, mingel och allt vad det är. Det kan vi nu. Det är dags att våga ta steget fullt ut.

Dessutom, det blir inte bara mer spännande. Det blir också avsevärt godare.

Både bubblet och maten.

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.