Skit i traditionerna

Prosecco som aperitif eller till mingel. Jovars, och jorden är rund. Men tänkt annorlunda, tänk nytt, tänk prosecco rosé till mat. Då blir livet lite mer spännande.

Prosecco som fenomen har inga motsvarigheter. Från att ha varit fullkomligt okänt i hela världen utanför Veneto i Italien, blev det på några ynka år världens mest konsumerade bubbelvin.

Det finns många anledningar till det. Vinets karaktär med sin fruktiga, inställsamma och lätt söta stil. Italien som varumärke och inte minst Veneto som en av världens mest kända vinregioner med viner som amarone och ripasso i botten.

Som bäddat för succé.

Samtidigt har vi också sett hur proseccon levererat år efter år. Och nu, när vi ser en avmattning i hajpen kring det italienska bubblet, dyker det upp nya spännande proseccoviner, torrare till stilen och mer matorienterade.

Precis som det ska vara! För prosecco, som vi lärt oss vinet, ska inte enbart konsumeras som ett enklare mingelvn eller som törstsläckande aperitif. Det är dags att vi lämnar det bakom oss, skapar nya, spännande traditioner.

Att därför ställa fram en flaska prosecco rosé till varmrättens ångkokta torskrygg med smörslungade edamamebönor och lättsaltat potatismos kan just därför ses som något närmast revolutionärt.

Men skit i de tidigare traditionerna, mingel och allt vad det är. Det kan vi nu. Det är dags att våga ta steget fullt ut.

Dessutom, det blir inte bara mer spännande. Det blir också avsevärt godare.

Både bubblet och maten.

Vinliv tipsar!

Castelmare Prosecco Rose

Prisvinnande roséprosecco på druvan Glera och Pinot Noir från Veneto norra Italien, tillverkat på tankjäsningsmetoden.

Bra balans i markerat fruktig stil, inslag av mogna äpplen, hallon, jordgubbar, lite citrus och en bärig avslutning med tydligt ursprung.

Detta vin dricker jag om aperitif eller ännu hellre till en bit mat, kokt torsk med potatis och en krämig sås. Enkelt, snabbt och gott.

Johan Franco Cereceda

Nr 70385 159 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.