Det började egentligen som en reaktion mot stelbenta regler. Men mycket snart insåg man att det nya sättet att arbeta gav fantastiska viner. 1 + 1 = 3 liksom. Vinvärlden blev efter det aldrig mer sig lik.
Vi befinner oss i mellersta Italien, i Toscana, mot italienska västkusten. Här har det producerats vin i århundranden, kanske årtusenden och de sista seklerna har huvuddruvan varit Sangiovese, historiskt sätt en förmodligen lokal druvsort som gillar läget, alltså vingårdsläget.
När det sedan skulle sättas upp vinregler i början på 1900-talet, tog man hänsyn till hur odling och produktion såg ut och satte en reglementering utifrån det. Alltså med Sangiovese i fokus. Och så fick det sedan bli, i nästan hundra år till.
Men det var några producenter som efter ett tag tyckte att de var lite bakbundna, de ville hellre experimentera och gärna med andra druvsorter. Sagt och gjort och några av de druvor de tog till sig var de franska druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot, både rikligt odlade i Bordeaux och ansedda världen över som de allra bästa.
Det visade sig mycket snart att druvorna gav mycket bra resultat även i Sangiovese-land. Producenterna upphörde heller inte att experimentera, utan tillverkade viner dels på bara dessa franska druvsorter, dels på en blandning av de franska och den lokala Sangiovese. Succén var ett faktum.
Måna av de här vinerna fick enorm uppmärksamhet, inte minst i den internationella vinpressen, något som sporrade producenterna att gå vidare. För i sanningens namn var detta inte viner för den vanliga konsumenten, de var normalt för dyra. Det talades om Super Tuscan-viner, för sin kvalitet och för sitt höga pris.
Men så småningom om började det tillverkas andra viner på denna spännande blandning och det blev åter tydligt att även viner i en lägre prisklass klarade sig alldeles utmärkt. Den där synergin, 1+1=3, gick att få fram även i bordsvinerna.
Och där är vi idag, dels de mäktiga Super Tuscan, dels bordsvinerna, båda vintyper som ger en annorlunda karaktär än de klassiska vinerna på Sangiovese, och – uppenbarligen – en marknad som omfamnar dessa två stilar.
Läckert italienskt vin på två av världens bästa druvor, Sangiovese och Merlot, till närmast chockerande lågt pris.
Vinet har en fin balans, bra fruktighet i torr stil, matorienterat och drickvänligt i samma klunk, mjuk strävhet, bäriga toner och en medellång eftersmak.
Det här vinet dricker jag gärna till lite chark, hårdostar och riktigt goda oliver, kallskuret helt enkelt.
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.