Publicerat 10/3 - 2021

Lyckad druvblandning gav Italien stjärnstatus

Det började egentligen som en reaktion mot stelbenta regler. Men mycket snart insåg man att det nya sättet att arbeta gav fantastiska viner. 1 + 1 = 3 liksom. Vinvärlden blev efter det aldrig mer sig lik.

Vi befinner oss i mellersta Italien, i Toscana, mot italienska västkusten. Här har det producerats vin i århundranden, kanske årtusenden och de sista seklerna har huvuddruvan varit Sangiovese, historiskt sätt en förmodligen lokal druvsort som gillar läget, alltså vingårdsläget. 

När det sedan skulle sättas upp vinregler i början på 1900-talet, tog man hänsyn till hur odling och produktion såg ut och satte en reglementering utifrån det. Alltså med Sangiovese i fokus. Och så fick det sedan bli, i nästan hundra år till.

Men det var några producenter som efter ett tag tyckte att de var lite bakbundna, de ville hellre experimentera och gärna med andra druvsorter. Sagt och gjort och några av de druvor de tog till sig var de franska druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot, både rikligt odlade i Bordeaux och ansedda världen över som de allra bästa.

Det visade sig mycket snart att druvorna gav mycket bra resultat även i Sangiovese-land. Producenterna upphörde heller inte att experimentera, utan tillverkade viner dels på bara dessa franska druvsorter, dels på en blandning av de franska och den lokala Sangiovese. Succén var ett faktum.

Måna av de här vinerna fick enorm uppmärksamhet, inte minst i den internationella vinpressen, något som sporrade producenterna att gå vidare. För i sanningens namn var detta inte viner för den vanliga konsumenten, de var normalt för dyra. Det talades om Super Tuscan-viner, för sin kvalitet och för sitt höga pris.

Men så småningom om började det tillverkas andra viner på denna spännande blandning och det blev åter tydligt att även viner i en lägre prisklass klarade sig alldeles utmärkt. Den där synergin, 1+1=3, gick att få fram även i bordsvinerna.

Och där är vi idag, dels de mäktiga Super Tuscan, dels bordsvinerna, båda vintyper som ger en annorlunda karaktär än de klassiska vinerna på Sangiovese, och – uppenbarligen – en marknad som omfamnar dessa två stilar.


Vinliv tipsar!

Marastoni Sangiovese Merlot

Läckert italienskt vin på två av världens bästa druvor, Sangiovese och Merlot, till närmast chockerande lågt pris.

Vinet har en fin balans, bra fruktighet i torr stil, matorienterat och drickvänligt i samma klunk, mjuk strävhet, bäriga toner och en medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till lite chark, hårdostar och riktigt goda oliver, kallskuret helt enkelt.

Johan Franco Cereceda

nr 77961 • 59 kr