Därför ska du lufta vinet innan du dricker det

Att lufta vin är inte ett dugg märkvärdigt. Utan lätt och – framför allt – bra! Vinet blir rundare och smakar inte bara mer, utan framför allt bättre.

Det ser ju väldigt snyggt ut när någon slår över en flaska vin i en snygg, förmodligen svindyr vinkaraff. Men allt behöver inte vara så raffinerat. Till att börja med: häll upp i vilken saftkaraff som helst. Det är själv idén att lufta vinet som är det väsentliga.

För lufta bör man. Nej, ska man. Det är helt enkelt ett smart sätt att låta vinet smaka bättre. Och vem vill inte det?

Lufta bort knuten i vinet

Alla viner är lite knutna efter att ha varit instängda i flaskan eller boxen. Ungefär som kläder i en garderob som inte öppnats på länge. Dessutom är det vanligt att producenterna svavlar vinerna då svavel motverkar oxidation. 

Luftar man då vinet får man bort både instängdhet och eventuella svaveltoner i doften. Vinet både doftar och smakar bättre.

Snurr, snurr, snurra på glaset

Det enklaste sättet är att man häller upp lite vin i sitt glas och låter det stå några minuter. Man kan snurra på glaset så att mer vin kommer i kontakt med luft. Det räcker alltså inte med att dra ut korken eller skruva bort skruvkapsylen ur flaskan. Ytan är för liten för att vinet ska påverkas.

Vill man vara en smula seriös är det bästa att hälla upp vinet i en karaff och låta det stå en halvtimme. Då är vinet mjukt, smakar avrundat och balanserat. Det gäller även det vita vinet även om det räcker med att lufta detta kanske halva tiden.

Alltid: Prova först, prata sen

Men man ska inte göra en stor sak av detta. Det bästa är ju att testa sig fram. Ta en klunk vin direkt efter att du hällt upp vinet. Jämför sedan med en klunk du tar efter att du hällt upp det i glaset och låtit det stå i kanske tio, femton minuter.

Vilket är godast?

Det senare. Alltid. 

Svårare behöver det inte vara att förhöja vinupplevelsen. Dessutom, utan att det kostar något.


Vinliv tipsar!

Piemonte Rosso Biologico

Smakrikt rött på flera druvor, ett välbalanserat vin med bra frukt, inslag av röda bär, kryddor, torkade örter, liten vaniljsötma, rejäl fräschör med viss fyllig ton och relativt lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en hamburgare med klassiska tillbehör eller till en mustig pasta med köttfärssås och rikligt med parmesan.

Johan Franco Cereceda

Nr 70165 • 95 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.