Därför ska du dricka vin från Portugal

Unikt, prisvärt och förvånansvärt okänt. Jo, vinet från Portugal står i en klass för sig. Och ändå är det långt ifrån en favorit i Sverige. Men det är dags nu! Vinliv listar de främsta anledningarna.

En tiondel av befolkningen i Portugal är på ett eller annat sätt är involverad i vinindustrin. Ett svårslaget världsrekord. Och med tanke på att vinodlingen i landet är dubbelt så stor som den i exempelvis Sydafrika, förstår man att den är viktig.

Men egentligen – varför ska du dricka vin från Portugal?

Jo, Vinliv listar de viktigaste anledningarna.

Gott – jomen det är ju gott vinet från Portugal. Det överraskar nästan varje gång och ofta undrar man ”varför köper jag inte det här vinet oftare?”.

Unikt – vinet är unikt, det har sin ursprungssmak och landets producenter har inte sneglat på vare sig trender eller vilka druvor som odlas runt om i världen

Prisvärt – det är bara förnamnet. När andra länder i södra Europa kan ta betalt för renommé kan Portugal inte det. Alltså blir det mer prisvärt.

Charmigt – det finns ju en enorm charm i att dricka vin från en underdog, man är inte lite trött på att ”the winner takes it all”.

Hållbart – om vi jämför med vin från andra kontinenter blir vin från Portugal plötsligt attraktivt ur ett hållbarhetsperspektiv med bland annat avsevärt lägre transportkostnader.

Mångfald – vinet måste skrivas i plural för mångfalden är stundtals imponerande, allt från torr vitt till kraftigt rött. Och allt däremellan.

Rosé – snacka om att rosévinerna bara blir bättre och bättre. Och personliga. Och unika. Portugal kommer starkt även med sina spännande roséviner.

Vitt – Portugal har druvor som inga andra länder har och det vita vinet är om möjligt ännu merr okänt än vinerna i stort.

Rött – egentligen räcker det med att säga Douro och Alentejano, två regioner i världsklass. Och så har man lyckats hålla ner priserna på det fantastiska röda vinet.

Då så.

Saúde!

Härlig film om Portugals viner!


Vinliv tipsar!

Taverna Boas Vindas

Smakrikt rött vin från Dão i Portugal på några av landets allra bästa druvor, och det är inte lite det!

Massor av doft och smak, inslag av både plommon, salvia, vaniljsötma, kryddor, örter, mörka bär, skogsbär i omisskännlig portugisisk smakintensiv stil och lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en köttgryta, grillat med smakrika accenter eller en härligt vegetarisk rätt med mustiga röror.

Nr 4647 • 199 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.