Publicerat 16/10 - 2019

Därför ska du prova grekiskt vin

Grekiskt vin, finns det? Jodå, sedan flera tusen år. Och nu hyllas landet internationellt för sina spännande viner. Långt från main stream dessutom.

Nya vinländer gör entré på marknaden. Spännande variationer på de gamla vanliga druvsorterna. Och så har vi Grekland. Som egentligen inte alls hängt med i svängarna och börjat producera viner på Merlot, Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Som många andra.

Det ska vi vara glada för.

För i Grekland tillverkas det istället vin på inhemska druvor, de har uppemot 1000 att välja mellan, och att inte vara trendängslig innebär att man kör sitt eget race. 

Därför hittar vi riktigt bra viner på både Xinomavro, Agiorgitiko, Moschofilero och Savatiano. Grekiska kvalitetsdruvor som landet unikt i vinsammanhang.

Att de sedan har några tusen års erfarenhet att göra vin, gör ju knappast saken sämre. Samtidigt har Systembolaget vaknat och börjar nu äntligen sälja grekiskt vin som inte är det absolut enklaste landet tillverkar.

Så det är dags nu. Vi har väntat 5000 år.Vinliv tipsar!


Mousserande

Amalia Brut

Riktigt friskt bubbel på Moschofilero tillverkat på en andra jäsning på flaska. Här hittar vi både citrus, zest, mineral, gräs, vit persika och en liten brödig ton i avslut.

Passar perfekt till ceviche på torsk eller pilgrimsmussla rikligt med citrus och färsk koriander.

Nr 72863 150 krVitt

5 Senses 2018

Sommarfräscht vitt vin på druvorna Moschofilero och Moscato som ger ett krispigt vin med minerala toner, inslag av både gröna äpplen, citrus och lite krusbär.

Passar perfekt till skaldjur, som gärna läggs på grillen och serveras med grönsallad och aioli.

Nr 6868 109 krRött

Ktima Kir-Yianni 2016

Välproducerat rött vin på en kul blandning på inhemska Xinomavro med Merlot och Syrah. Vinet är välbalanserat med bärig ton, liten strävhet och lång eftersmak.

Passar perfekt till grillat lamm, sallad och tzatziki eller till lammfärsbullar med slungad potatis.

Nr 2850 119 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.