Därför ska du prova grekiskt vin

Grekiskt vin, finns det? Jodå, sedan flera tusen år. Och nu hyllas landet internationellt för sina spännande viner, som är långt från main stream dessutom.

Nya vinländer gör entré på marknaden. Spännande variationer på de gamla vanliga druvsorterna. Och så har vi Grekland… Som egentligen inte alls hängt med i svängarna och börjat producera viner på Merlot, Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Som många andra. Utan kör på med sina egna druvsorter.

Det ska vi vara glada för.

1000 druvor att välja mellan

I Grekland tillverkas vin nämligen på inhemska, unika druvor. De har uppemot 1000 att välja mellan, minst, och att inte vara trendängslig innebär att man kör sitt eget race. På grekiskt vin.

I och med det kan vi hitta riktigt bra viner på druvor som Xinomavro, Agiorgitiko, Moschofilero och Savatiano. Grekiska kvalitetsdruvor som gör landet unikt i vinsammanhang.

Att de sedan har några tusen års erfarenhet av att göra vin, gör ju knappast saken sämre. Samtidigt har Systembolaget vaknat och börjar nu äntligen sälja grekiskt vin, som inte är det absolut enklaste landet tillverkar.

Grekisk nationalskatt

Grekland är för många i vinsvängen synonymt med retsina, ett vitt vin som kryddats med kåda från Aleppotallen.

Och när grekerna skulle gå med i EU försökte byråkraterna att få dem att upphöra med tillverkningen (vinet är per definition inte ett vin eftersom det just innehåller tillsatser av kåda).

Men grekerna, stolta som få, hotade med att dra tillbaka sin ansökan. Ingen retsina, inget EU. Vi vet ju hur det gick.

Idag är grekiskt vin bra mycket mer och även deras unika retsina håller internationell klass. Att hamna på en vinbar i Aten är också riktigt spännande när man kan välja och vraka mellan hundratals lokala viner.

Så det är dags nu att ge det grekiska vinet en chans. Vi har väntat 3000 år.

Här kan du läsa vad som hände med vinklassikerna som vi minns från 1970-talet.

Vinliv tipsar!

Kir-Yianni Assyrtiko 2021

Härlig frukt med markerad frisk karaktär, inslag av äpplen, kryddor, kiwi, stenfrukter, passionsfrukt, mineraliska toner och lime.

Perfekt till torsk i ugn som serveras med kokt potatis och en gräddig sås.

nr 2338 109 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.