Du kanske kommer ihåg dem, Vino Tinto, Beyaz, Mateus Rosé och alla de andra. Storheter under 1970- och 80-talen. Men vad hände sedan? Vinliv har gjort en resa tillbaka till 1970-talet.
Nej, nu handlar det inte om Bordeaux, Bourgogne, Barolo eller Champagne. Utan om de riktiga klassikerna. På Systembolaget under 1970-talet och den enorma popularitet vinerna nådde. Sverige var en ganska nyvaken vindrickarnation vid den här tiden. Det skulle faktiskt dröja en bit in mot slutet av 70-talet innan vi började dricka mer vin än sprit.
Välkommen till 70-talets hall of winefame!
Beyaz
Turkiskt vitt vin och ett av de absolut billigaste vinerna på Systembolaget. En riktigt klassiker vi ser tillbaka på med förfäran, för det var inte gott, inte ens under de åren vinet hade sin storhetstid. Någon vinskribent beskrev vinet som ”odrickbart med smak av wellpapp och sur disktrasa”. Ofta användes det i vinbål som sockrades för att dölja så mycket som möjligt av smaken. Idag skulle vinet förmodligen klassas som hälsofarligt.
Vino Tinto Español
Klassikernas klassiker och stundtals ett av de mest sålda vinerna på Systembolaget. Härtappades av Vin & Sprit där flaskvariationen var episk. Ibland kunde det gå rykten om en tappnings enorma förträfflighet vilket fick många att rusa till Systembolaget. Vid lanseringen 1942 kostade vinet 4 kronor och 50 öre. När det togs bort från hyllan, 2006, låg priset på 49 kronor. Vinet gjorde succé inte bara för smakens skull, utan också för den mycket stilrena etiketten.
Mavrodaphne
Klassiskt starkvin från Grekland, i folkmun kallad Morbror Dafne. Vinet var på många systembolagsbutiker placerade under kassan, det var över disk-handel som gällde, så att personalen bara kunde böja sig ner för att plocka upp en flaska av det populära vinet. Ofta var det klientel från parkbänkarna omkring butiken som stod för den stora konsumtionen och någon hade räknat ut att detta var en av de produkter som gav mest alkohol för pengarna.
Det vin som var en storsäljare i Sverige har försvunnit, samtidigt finns det kvar som begrepp och vin. Mavrodaphne är i själva verket en druva och det tillverkas fantastiska viner i Grekland under namnet.
Parador
Spansk trotjänare som sedan knappa tiotalet år gått i graven. Saknad av ingen, får man förmoda. Det var ett sötsliskigt rött vin med tvivelaktigt ursprung och med en låg alkoholhalt om vi jämför idag, 11 procent när det lanserades. Etiketten pryddes av ett spanskt slott eller ett slags lyxhotell i rustik stil, en parador, och blev oerhört populärt med sin mjukbäriga stil.
Mateus Rosé
Det lättdruckna vinet från Portugal började säljas redan 1955 på Systembolaget. Finns i samma flaska men med avsevärt uppdaterad smak. På andra marknader hittar vi vinet i den stramare Bordeauxflaskan som signalerar uppdatering. Det roliga med det här vinet är att om man serverar det blint blir väldigt många förtjusta i det… tills man visar flaskan. Men Mateus Rosé är helt klart avsevärt bättre än tidigare. En varm sommareftermiddag på terrassen är vinet lysande i sin enkelhet. Och en riktigt överlevare. Det enda vinet som finns på Systembolaget bland de fem klassiska 70-talsvinerna. Något säger det.
Vinliv tipsar!

Mateus
“Klassiker från Portugal som fått viss uppdatering när det kommer till presentation men än mer i form av smak.
Vinet har en fräsch smak och doft med inslag av jordgubbar, röda bär, frysta hallon, blodapelsin, aningen söt men med viss citruston i absolut lättdrucken stil och relativt kort i eftersmaken.
Det här vinet dricker jag (gärna!) en solig eftermiddag på takterrassen eller på picknick med medhavd grillad kyckling, potatissallad och en bit baguette.”
Johan Franco Cereceda
Nr 2571 • 38 kr (375 ml)