Vin kommer från vindruvan. Man pressar, det jäser och så har vi vin i glaset. Men att det skulle vara så enkelt är naturligtvis en lögn. Bakom varje droppe vin ligger timmar av hårt arbete.
Non-intervention kallas det ibland. Principen att göra så lite som möjligt när man tillverkar vin.
Qué?
Ja, det kan låta som en paradox. Men många vinproducenter menar att vinet blir som bäst när man gör så lite som möjligt.
Man kan ifrågasätta hur lite de gör, egentligen. Samtidigt är idén att vinet ska få ett tydligare ursprung, terroir på vinspråk, och inte smaka ek eller annat som kan uppstå vid själva tillverkningen.
Jäst druvmust = vin
Att göra vin är helt enkelt en både enkel och mycket komplicerad process. Det enda som behövs är druvor, som man pressar, och låter jäsa. Då har vi en jäst druvmust med alkohol. Själva definitionen på vin. Men för att kunna göra det drickbart, måsta man som tillverkare naturligtvis ge sig in och styra i produktionens gång.
Mer eller mindre.
En sak kan vi slå fast redan från början: nästan allt vin är blandningar. På olika druvor, på samma druva men från olika vingårdar, på olika årgångar, på samma årgång men druvor från olika vinbönder, på blå och gröna druvor, på blå druvor från olika ålder på vinrankorna. Etc.
Endruvsviner på modet
Endruvsvin pratar vi gärna om. Ett vin på en druva. Kanske står det Chardonnay på etiketten. Då tror man gärna att vinet innehåller endast druvan Chardonnay. Men icke nödvändigtvis.
För i vinreglementeringen tillåter man att 15 procent av vinets innehåll är tillverkat på andra druvor. Och även om det skulle vara på endast Chardonnay, hämtas druvorna från olika håll och kanter där några tillverkas på ett sätt, kanske ligger på fat, andra på annat vis, kanske ligger på ståltank.
Och så blandas allt till slut ändå.
Det är också här en vinmakare verkligen sätts på prov. I den slutliga blandningen. Att förstå hur uppnå bästa resultat och konsten att hitta rätt väg dit.
”Ett riktigt bra vin på box på den lokala druvan Nero d’Avola och världskända Cabernet Sauvignon. Ekologiskt från Sicilien. Finns i över 300 butiker.
Fruktigt med massor av sköna mörka bär, inslag av fat, vanilj, örter, lite kryddig karaktär, vanilj, julkryddor, kanel och en medellång eftersmak i smakrik, balanserad stil.”
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.