Publicerat 19/2 - 2020

Konsten att blanda vin

Vin kommer från vindruvan. Man pressar, det jäser och så har vi vin i glaset. Men att det skulle vara så enkelt är naturligtvis en lögn. Bakom varje droppe vin ligger timmar av hårt arbete.

Non-intervention kallas det ibland. Principen att göra så lite som möjligt när man tillverkar vin.

Qué?

Ja, det kan låta som en paradox. Men många vinproducenter menar att vinet blir som bäst när man gör så lite som möjligt.

Man kan ifrågasätta hur lite de gör, egentligen. Samtidigt är idén att vinet ska få ett tydligare ursprung, terroir på vinspråk, och inte smaka ek eller annat som kan uppstå vid själva tillverkningen.

Jäst druvmust = vin

Att göra vin är helt enkelt en både enkel och mycket komplicerad process. Det enda som behövs är druvor, som man pressar, och låter jäsa. Då har vi en jäst druvmust med alkohol. Själva definitionen på vin. Men för att kunna göra det drickbart, måsta man som tillverkare naturligtvis ge sig in och styra i produktionens gång. 

Mer eller mindre.

En sak kan vi slå fast redan från början: nästan allt vin är blandningar. På olika druvor, på samma druva men från olika vingårdar, på olika årgångar, på samma årgång men druvor från olika vinbönder, på blå och gröna druvor, på blå druvor från olika ålder på vinrankorna. Etc.

Endruvsviner på modet

Endruvsvin pratar vi gärna om. Ett vin på en druva. Kanske står det Chardonnay på etiketten. Då tror man gärna att vinet innehåller endast druvan Chardonnay. Men icke nödvändigtvis. 

För i vinreglementeringen tillåter man att 15 procent av vinets innehåll är tillverkat på andra druvor. Och även om det skulle vara på endast Chardonnay, hämtas druvorna från olika håll och kanter där några tillverkas på ett sätt, kanske ligger på fat, andra på annat vis, kanske ligger på ståltank. 

Och så blandas allt till slut ändå.

Det är också här en vinmakare verkligen sätts på prov. I den slutliga blandningen. Att förstå hur uppnå bästa resultat och konsten att hitta rätt väg dit.

Godaste vinet, helt enkelt. 

Till bästa pris.

Vinliv tipsar!

Raccolto

”Ett riktigt bra vin på box på den lokala druvan Nero d’Avola och världskända Cabernet Sauvignon. Ekologiskt från Sicilien. Finns i över 300 butiker.

Fruktigt med massor av sköna mörka bär, inslag av fat, vanilj, örter, lite kryddig karaktär, vanilj, julkryddor, kanel och en medellång eftersmak i smakrik, balanserad stil.”

Nr 3245208 • 249kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.