Alkoholfritt vin är inte ett alternativ

Hälsotrend eller bara ren och skär konsumentmedvetenhet. Oavsett vilket har vin utan alkohol kommit för att stanna.

– Men se det inte som ett alternativ, säger Moa Gürbüzer, grundare till Oddbird.

Vin per definition måste enligt EU-lagstiftningen innehålla minst sju procent alkohol, det måste ha jäst och vara tillverkat på druvor. Svårare än så är det inte. 

Men alkoholfritt vin, finns det? Egentligen inte. Men vi struntar i sådan administrativa tillkortakommanden och omfamnar istället pionjärandan bland producenter av alkoholfritt vin. Trots allt.

Trots allt? 

Jo, mycket av det alkoholfria vinet som finns på marknaden är helt enkelt inte gott, det är ofta mycket uppsötat och smakar i bästa fall råvara. Ölindustrin har ju kommit enormt mycket längre och producerar idag fantastisk alkoholfri öl. Men de har ju humlen, förutom mal som smaksättare. Vinindustrin har alkoholen… och ett alkoholfritt vin, ja det säger sig självt: det är dömt att misslyckas. Och som alternativ till vin en katastrof.

Eller?

– Det är inget alternativ, det är det nya normala. Dessutom, alkoholen döljer ju snarare grundsmaken.

Ord och inga visor från Moa Gürbüzer, tidigare socialarbetare och sedan några år grundare av Oddbird, Nordens största tillverkare av alkoholfritt vin.

Fel! Alkoholbefriat vin. Som ett statement.

– Absolut, det är ett statement. Och det där med att det ska vara ett alternativ är inte bra. Ett alternativ är något som inte har samma respekt som det man jämförs med.

Rent tekniskt går det till så att man gör ett vanligt vin. Sedan centrifugerar men det för att få bort alkoholen. Sedan kan man separera doft- och smakämnen som sedan tillsätts i den avalkoholiserade musten. En dyr process, komplicerad då varje enskilt vin kräver sin egen process.

– Och det är när alkoholen försvinner som vinet visar sin rätta kvalitet, menar Moa Gürbüzer.

Hon brinner verkligen för det här. På bara några år har hon lyckats etablera sig som Nordens ledande producent av alkoholfritt vin med kvalitet i fokus. För vinerna är omhuldade, till och med av traditionella vinproffs som fallit till föga. Äntligen kommer här alkoholfritt vin som smakar… vin!

Men tanken bakom vinerna är inte bara att det ska vara härliga drycker till mat. Hennes många år som socialarbetare har gjort att hon sett baksidan av vad alkoholkonsumtion kan innebära.

– Nästan allt jag upplevde när jag arbetade på kvinnojouren var relaterat till alkohol, säger hon med patos och fortsätter:

– Jag vill nå en målgrupp som också vill ta ett samhällsansvar. Vi har många barn som far illa som lever med föräldrar som har ett beroende.

Sedan starten har hon lyckats sälja över 3 miljoner lite alkoholbefriat vin. Och mer ska det bli. Det produktutvecklas i full fart, snart lanseras en alkoholbefriad gin och mer är i pipen, bland annat naturviner där de förfinat tekniken ytterligare.

Allt för den goda sakens och smakens skull.

– Jag kanske inte lyckades alla gånger som terapeut. Men med det här har jag lyckats. Jag befinner mig dessutom i premiumsegmentet, avslutar Moa Gürbüzer mycket övertygande.

Vinliv testar Oddbirds alkoholbefriade viner:

Oddbird Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine

Nr 1979 • 88 kr

(24 gram socker per liter)

Friskt med inslag av gröna äpplen, citron, lite lime, päron med aningen fruktsöt karaktär, medellång eftersmak i balanserad stil.

Perfekt till ceviche på lag och torskrygg skuren i mycket tunna skivor och rikligt med koriander.

Oddbird Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé

Nr 1983 • 88 kr

(49 gram socker per liter)

Härlig fräschör, frisk med mycket fruktiga, bäriga toner, inslag av röda bär, lingon, citron, frysta jordgubbar och en lite bärsötma i avslut.

Perfekt till en halstrad tonfisk som serveras med picklad rödlök och en klick wasabimajonnäs.

Oddbird Spumante

Nr 19019 • 88 kr

(42 gram socker per liter)

Vinet har en härlig friskhet med massor av fruktighet med inslag av gröna äpplen, päron, stenfrukter, citron, lite rabarber och krusbär.

Perfekt till kallskuret, lite prosciutto, salame, ansjovisfyllda oliver och några skivor parmesanost.

Domaine de la Prade Organic Merlot Shiraz

Nr 19000 • 89 kr

(38 gram socker per liter)

Ungt vin med ton av mörka bär, blåbär, mogna körsbär, katrinplommon, kryddig stil med liten vaniljsöt fatton med medellång eftersmak.

Perfekt till långkok på högrev, smörstekt lök och vita bondbönor som serveras med surdegsbröd.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.