Piemonte – storslaget, fascinerande och… Dolcetto

Världens idag mest sönderkramade vindistrikt. Inte minst för druvan Nebbiolo och lagringsvinerna från Barolo och Barbaresco. Men det finns avsevärt mer i regionen Piemonte där vi bland annat hittar Dolcetto.

Visste du att Dolcetto är en av de mest odlade druvsorterna i regionen Piemonte? Jo, på nästan 15 procent av den sammanlagda odlingsarealen ser vi den växa och frodas, avsevärt mer än Nebbiolo. Det är ganska mycket. Men framför allt: Vilka viner druvan ger!

Annars är det just vindistrikten Barolo och Barbaresco som satt kartan i vinvärldens fokus. Viner som kan lagras en generation, dyra viner från exklusiva, småskaliga producenter. Därtill är regionen mycket vacker och närmast mytomspunnen. 

Piemontes mångfald

När det kommer till vin är det däremot mer än kraftfulla viner på Nebbiolo-druvan som tillverkas. Vi får inte glömma bort att det bland annat produceras ett av de lättaste, sötaste bubbelvinerna på Barolos granngårdar, Moscato d’Asti och Asti Spumante, 

För att inte tala om alla vita stilla viner. Närmare 35 procent av allt vin som tillverkas i Piemonte är nämligen vitt vin och då på druvorna Moscato, Chardonnay, Grignolino, Cortese, Arneis, Erbaluce, Favorita, Timorasso, många inga direkta kioskvältare när det kommer till berömmelse. Men oj så spännande!

Idag vill ju vinkonsumenten ha mer än bara ett vin, det ska gärna vara med tydligt ursprung och på en ny, spännande druva. Välkommen till Piemonte, liksom!

Om vi sladdar tillbaka till rödvinet och passerar de omhuldade Barolo- och Barbaresco-vinerna på druvan Nebbiolo, svänger förbi även Barbera som fått massor av uppmärksamhet de senaste åren, har vi kvar en riktig godbit: Dolcetto, från det italienska ordet dolce, sött.

Matvänligt till pastan

Nej, det är inget sött vin, utan ett rött fruktorienterat, härligt balanserat vin med mjukare strävhet i ytterst drickvänlig stil med massor av fräschör. Ett riktigt matvänligt vin till en pasta en tisdagskväll eller lammfärsbiffen en fredag.

För det bästa med ett vin på Dolcetto är att samma dag du köper vinet, kan du slå upp det i ett vinglas och riktigt njuta…

Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Dolcetto

“Från Piemonte på druvan Dolcetto som ger balanserade, matorienterade viner.

Rött balanserat vin i mycket drickvänlig stil, inslag av körsbär, örter, nötter, fin fräschör, blåbär och mogna skogshallon i mjuk stil och medellång eftersmak.”

Johan Franco Cereceda

Nr 76513 • 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.