Livets vatten, fast på gaeliska, det är vad whisky kallas. Men det är skillnad på whisky och whiskey. Här kommer sex ovedersägliga fakta om Skottlands nationaldryck.
• Whisky i Skottland destilleras två gånger. Whisky i Irland destilleras däremot tre gånger. Därför, brukar man säga, är den irländska whiskyn något mjukare.
• Uisce beatha heter det på gaeliska och det betyder livets vatten. Det är härifrån vi hämtat ordet whisky.
• I Spanien som faktiskt är ett stort whiskyproducerande land stavade man ordet whisky tidigare güisqui. Idag vet man bättre och har övergått till den internationella stavningen.
• Stavas destillatet whisky kommer det från Skottland, Japan, Sverige och Kanada. Stavas det med ett insprängt e som i whiskey, kommer det från Irland och USA.
• Whiskyns ofta gula eller bärnstensliknande färg kommer från fatlagringen liksom en del av smakerna. Fulwhisky färgas emellertid med karamellfärg.
• En öppnad whiskyflarra håller max två år. Det är 730 dagar och motsvarar en konsumtion om 0,001 liter whisky om dagen.
Vinliv tipsar!
Härlig whisky från Speyside i nordöstra Skottland som faktiskt står för mer än två tredjedelar av produktion av maltwhisky i världen.
Härligt fatig whisky med sötaktiga inslag, vanilj, honung, mandel, fruktig med karaktär av apelsin, gula äpplen och en markerad rökighet i elegant, sammansatt stil med lång eftersmak.
Den här whiskyn dricker jag mycket gärna till kraftiga, lagrade ostar en sen sommarkväll när ljuset är som vackrast.
Johan Franco Cereceda
nr 446 • 299 kr