6 saker du måste veta om whisky

Livets vatten, fast på gaeliska, det är vad whisky kallas. Men det är skillnad på whisky och whiskey. Här kommer sex ovedersägliga fakta om Skottlands nationaldryck.

• Whisky i Skottland destilleras två gånger. Whisky i Irland destilleras däremot tre gånger. Därför, brukar man säga, är den irländska whiskyn något mjukare.

• Uisce beatha heter det på gaeliska och det betyder livets vatten. Det är härifrån vi hämtat ordet whisky.

• I Spanien som faktiskt är ett stort whiskyproducerande land stavade man ordet whisky tidigare güisqui. Idag vet man bättre och har övergått till den internationella stavningen.

• Stavas destillatet whisky kommer det från Skottland, Japan, Sverige och Kanada. Stavas det med ett insprängt e som i whiskey, kommer det från Irland och USA.

• Whiskyns ofta gula eller bärnstensliknande färg kommer från fatlagringen liksom en del av smakerna. Fulwhisky färgas emellertid med karamellfärg.

• En öppnad whiskyflarra håller max två år. Det är 730 dagar och motsvarar en konsumtion om 0,001 liter whisky om dagen.


Vinliv tipsar!

Glen Moray Peated Single Malt

Härlig whisky från Speyside i nordöstra Skottland som faktiskt står för mer än två tredjedelar av produktion av maltwhisky i världen.

Härligt fatig whisky med sötaktiga inslag, vanilj, honung, mandel, fruktig med karaktär av apelsin, gula äpplen och en markerad rökighet i elegant, sammansatt stil med lång eftersmak.

Den här whiskyn dricker jag mycket gärna till kraftiga, lagrade ostar en sen sommarkväll när ljuset är som vackrast.

Johan Franco Cereceda

nr 446 • 299 kr

Nästa artikel
Bästa maten till whisky
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.