Druvan bakom amaronevinet

Nu är amarone inte tillverkat på endast en druva, utan flera. Men det finns en som dominerar och som vi hittar i alla amaroneviner. Gissa vilken.

Jo, Corvina förstås, den allra viktigaste druvan i Venetoregionen. Den ligger bakom amaronevinerna som huvuddruva och är så betydelsefull att många producenter till och med trodde att en annan druvsort i regionen, Corvinone, var en klon av Corvina. Så är det alltså inte.

Druvsorten Corvina blandas med andra druvsorter, nästan alltid Rondinella, ofta med Corvinone och alltmer sällan med Molinara. Det gör man av praktiska skäl, man vill ju ha kontinuitet i vintillverkningen men också för att man vill producera mer komplexa viner, viner med mer smak.

Corvina idealisk för mustiga viner

Med sitt tjocka skal är Corvina idealisk att låta torka, precis som de också gör när de producerar vinerna. Producenterna låter helt enkelt druvorna ligga i plastbackar upp till tre månader och torka ur.

Det är en kostsam process, kräver en del logistik.

Men framför allt innebär det att mycket av vattnet i druvorna dunstar, utan att druvans skal spricker. Hade skalet spruckit, finns alltid risk för dels oxidering, dels att druvorna börjar spontanjäsa.

Andra druvor till amaronevinet

Som ovan nämnts är Corvina inte den allenarådande. En av de stora hemligheterna till amaronevinets kvalitet är att det är just en blandning på flera druvsorter.

Rondinella är en som fortfarande används mycket, Molinara är en annan som fler istället väljer bort. Osoleta är en nyupptäckt druva många börjar använda, en spännande druva som ger strävhet och struktur.

Amarone perfekt till kraftigare mat…

Men Corvina är alltid basen, en druva som ger amaronevinerna en påtagligt fruktig karaktär, medelhög syra, liten strävhet och toner av mogna körsbär, mandel och plommon.

Vinerna blir generellt smakintensiva med hög alkohol och kräver därför smakrik mat. Varför inte prova en hamburgare på högrev med klassiska tillbehör? 

… men också till Janssons frestelse

Jo, det är sant, det är en av de där märkliga kombinationerna som på pappret mer påminner om en nära döden-upplevelse. Men det har helt enkelt med matens grundsmaker att göra, fett, salt, liten sötma och vinet karaktär, kraft, liten sötma och massor av frukt.

Buon appetito!


Vinliv tipsar!

Fortellino Amarone

Rött kraftfullt vin från Venetoregionen i norra Italien som har blivit lite av ett vinmecka för svenska vinälskare.

Smakintensivt rött vin, fylligt med inslag av vaniljsötma, mogna körsbär, mörka bär, lite choklad, fruktsötma, mjuk strävhet och en lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en höstlig gryta med vita bondbönor och massor av kryddor eller en ruskigt smakrik hamburgare med pommes på sötpotatis.

Johan Franco Cereceda

Nr 52843 169 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.