fbpx

Druvan bakom amaronevin

Nu är amarone inte tillverkat på endast en druva, utan flera. Men det finns en som dominerar och som vi hittar i alla amaroneviner. Gissa vilken.

Jo, Corvina förstås, den allra viktigaste druvan i Venetoregionen. Den ligger bakom amaronevinerna som huvuddruva och är så betydelsefull att många producenter till och med trodde att en annan druvsort i regionen, Corvinone, var en klon av Corvina. Så är det alltså inte.

Druvsorten Corvina blandas med andra druvsorter, nästan alltid Rondinella, ofta med Corvinone och alltmer sällan med Molinara. Det gör man av praktiska skäl, man vill ju ha kontinuitet i vintillverkningen men också för att man vill producera mer komplexa viner, viner med mer smak.

Med sitt tjocka skal är Corvina idealisk att låta torka, precis som de också gör när de producerar vinerna. Producenterna låter helt enkelt druvorna ligga i plastbackar upp till tre månader och torka ur. Det innebär att mycket av vattnet i druvorna dunstar, utan att druvans skal spricker. Hade skalet spruckit, finns alltid risk för dels oxidering, dels att druvorna börjar spontanjäsa.

Corvina som är basen i amaronevinerna ger vinet en påtagligt fruktig karaktär, medelhög syra, liten strävhet och toner av mogna körsbär, mandel och plommon. Vinerna blir generellt smakintensiva med hög alkohol och kräver därför smakrik mat. Varför inte prova en hamburgare på högrev med klassiska tillbehör?

Buon appetito!

VINLIV TIPSAR: Amarone Villa Belvedere

Intill den vackert azurblå Gardasjön ligger Villa Belvedere, en kort bilresa norr om Verona. Här produceras Amaroneviner av världsklass – och Villa Belvedere är inget undantag.

Artnr 72178 – 199 kr

Tags:
,