Fiskrester i vin – what?

Vin är tillverkat på druvor. Det är själva definitionen på vin. Men det finns andra komponenter som används i en del av tillverkningen. Men fiskrester?!

Vin är vin, tillverkat på druvor. Punkt slut.

Men icke. Det tar inte slut där. Det finns en rad olika ämnen som gör vinet mer komplicerat än så. Ek, till exempel. Vin kan ju ligga på fat och därigenom utvinna fatkaraktär (inslag av smör, nötter, rostade toner) och tanniner som finns i trät.

Sedan finns ju de som hyvlar ner ekspån i vinet som kanske ligger på ståltank. Bara för att ge det fattoner. Helt tillåtet i nästan alla vinområden.

Men fisk?

Jo, eller nej. Snarare fiskrester. Det kan användas när ett vin ska filtreras. Det kan handla om ämnena kitosan som utvinns ur räkskal eller husbloss som man får av fiskars simblåsor.

Det är helt ofarligt och får inte vinet att smaka fisk. 

Men för exempelvis en vegan är detta viktigt att känna till. Det finns ju ämnen från växtriket som fyller samma funktion, som leran bentonit och ärtprotein.



Vinliv tipsar!

P.Lex Rosato Spumante Biologico Brut

Härligt friskt bubbelvin med inslag av röda bär, blodapelsin, röd mango, citrus och jordgubbar.

Passar perfekt som aperitif eller till små snittar på halstrad tonfisk, stekt röd paprika och lite röd rom på toppen.

Nr 77055 99 kr