Det är något visst med Bourgogne. Lika komplext och svårbegripligt, lika gott och mytomspunnet är vinet. Men vad kan vi egentligen lära av Bourgogne?
Där står han, Philippe de Marcilly och pekar åt alla håll
och kanter. Pratar om betydelsen av läge, solens exponering och jordmånen,
alltid denna jordmån. Terroir på vinspråk.
– Den går inte att underskatta, den är helt avgörande för
vinets karaktär, hävdar han.
Vi tar oss vidare, går i vingårdarna, sparkar lätt i jorden
och smakar på de druvor som inte skördats. Skrapet. De är överraskande söta,
men klasarna är ojämnt mogna varför de också hänger kvar.
Normalt har druvor för vintillverkning hårt skal,
svårtuggat. Men inte nu. Detta är ju också Pinot Noir, mjuk och elegant till
och med i skalet. Och världens bästa druva, enligt många. Också enligt Philippe
de Marcilly.
– Det gäller att vara varsam i produktionen. Att skörda i exakt tid. Vara selektiv.
Bourgogne är inte bara mytomspunnet. Utan också älskat av
alla som älskar vin, älskar på det där lite nördiga sättet. Tunnelseende? Ja,
kanske. Men också det som för utvecklingen framåt. Att alltid göra bättre vin.
Veta mer. För kvalitetens skull.
Albert Bichot heter vinfirman som står bakom de viner vi
sedan provar. Allt från norra delen av Bourgogne, Côte de Nuits till en bit
söderut, Côte de Beaune. Tillsammans kallas dessa områden Côte d’Or. Världens
bästa. Men också världen dyraste viner.
Vi passerar vingården Romanée Conti, den vingård som ger det dyraste och mest eftertraktade vinet. Kostar cirka 30 000 flaskan. I Sverige. Och då är Sverige en av de billigaste marknaderna för detta under till vin. Men det kommer bara ett trettiotal viner som alla säljer slut inom bråkdelen av någon sekund.
Jag smyger in i vingården och snor lite druvor. Men sedan blir jag ivägjagad. Hinner i alla fall smaka på Pinot Noir från domänen. Någon berättar senare att varje druva värderas till 20 kronor. Jag huvudräknar, en klase om kanske 70 druvor gånger 20 kronor. Dyrt det också. Och gott.
Senare på kvällen provar vi viner från Albert Bichots sortiment.
Och här blir man fullständigt knockad. Vita viner, röda viner, alla komplexa,
några unga och fruktiga med fin fräschör. Men de godaste har några år på
nacken, kanske tio, och smakar enastående gott.
– Vi får se vad ni tycker om nästa vin, säger Philippe de Marcilly.
Han har ett ess i rockärmen, som om vi inte redan vore övertygade. Eller kanske är det en chansning. Ett rött vin från Côtes de Nuit, 100 procent Pinot Noir. Från 1929.
Vi smakar andäktigt.
1929 är samma år Leo Trotskij tvingas i landsflykt av Josef
Stalin, depressionen inleds med börskraschen på Wall Street samtidigt som den
första svenska ljudfilmen, Säg det i toner, har premiär. Historiska händelser.
Hur vinet var?
Galet bra med massor av elegant frukt, röda bär, inslag av
läder, stall, mogna körsbär, pigg fruktsyra, mjuka tanniner, torrt och en
raffinerad längd.
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.