Därför är Bourgogne världens bästa vindistrikt

Världens bästa vindistrikt! Jo, för så är Bourgogne, både när det handlar om rött och vitt vin. Hög kvalitet vart vi än kommer. Och när vi pratar vin med ålder, är ännu lite bättre.

Få distrikt är så svåra att förstå sig på som Bourgogne. Klassificeringen av vingårdar och viner är rena mardrömmen, även bland vinproffs. Men det är samtidigt den som visar på vinernas styrka. Och gör distriktet till världens bästa.

Att en vingård kan ge helt olika viner beroende på från vilken ranka man skördar druvorna, är allmänt känt. Jordmånen är bland de mest variationsrika i världen samtidigt som producenterna vet att ta vara på den. Så har de också haft 1000 år på sig, för det var de gamla munkarna i området som började studera hur vingårdsläget påverkade slutresultatet.

Finns då ett folkets Bourgogne?

Absolut. För om vi bortser från vad Grand Cru, årgångssnobbism, terroir och skördeuttag innebär, hittar vi ett alldeles underbart vin. Och detta egentligen oavsett pris. För det är vinstilen det handlar om, hur vinet smakar, inte krångliga etiketter eller viner som kostar som en weekend till New York.

Kort video om Bourgogne att drömma sig bort till. (Tips, klicka på kugghjulet om du vill ha svensk text).

För bara några år sedan sa man att Bourgogne var överskattat, att vinerna kostade flera hundra ”om man skulle få riktig Bourgogne-känsla”. Men det var då. Detta gäller knappast idag.

Nu gillar vi de lätta röda vinerna, och de förtjusande smöriga vita vinerna. Det har blivit lite mode. Igen.

Bourgogne på världens bästa druvor

Det vita vinet tillverkas på Chardonnay och får en frisk karaktär med nötiga, just smöriga toner. De röda vinerna görs på Pnot Noir och har en elegans med rödbäriga inslag, de är mjuka i sin strävhet och alldeles förträffliga till höstens gastronomi.

Inte minst gäller det rött vin från Bourgogne med ålder. Då får man hela paletten av underbara dofter och smaker och visar också på varför Bourgogne har en speciell plats i varje vinälskare hjärta.

Prisvärt, tilltalande och – dessutom – perfekt på matbordet. Vad kan då gå fel?

Dags alltså att ta Bourgogne på allvar. Och se regionen från vinälskarens perspektiv.

Vinliv tipsar!

Louis Jadot Santenay

Snyggt vin med massor av ursprung från Bourgogne på världens mest åtrådda druva, Pinot Noir.

Vinet har en fin mognadston, perfekt balans mellan frukt och mognad med inslag av både röda bär, fat, kaffe, choklad och mjuka, förföriska tanniner.

Detta vin dricker jag mycket gärna till grillad torsk med rostade rotfrukter eller till lammkotletter som serveras med lite syrliga tillbehör.

Nr 77493 • 249 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.