Vad är det som gör vinerna från Bourgogne så oerhört bra? Både de vita och de röda. Det är inte en sak, utan flera. Vinliv listar de tio viktigaste anledningarn
1. Råvaran – här kommer två av världens bästa druvor till sin fulla rätt: Chardonnay och Pinot Noir, båda druvor som påverkas av var de är planterade.
2. Klimatet – de varma sommardagarna ger vinerna härlig fruktighet samtidigt som de svala nätterna ger vinet en välbehövlig fräschör.
3. Jordmånen – vingårdarna i Bourgogne vilar på mycket gammal havsbotten som ger vinerna en fin mineral karaktär och en sval känsla.
4. Mångfalden – det talas om vitt och rött, men det är en mängd olika stilar där det faktiskt också tillverkas både rosévn och mousserande.
5. Traditionen – munkar i området var de som först satte standarden för hur vinerna skulle smaka, detta redan för 1000 år sedan.
6. Prestigen – noblesse oblige, att göra vin i världens bästa område förpliktigar, det är sällan ett dåligt vin lämnar prestigedistriktet.
7. Elegansen – idag ska vi dricka eleganta viner, något som passar Bourgogne bra där både det röda och vita vinet är känt för just sin elegans.
8. Klassificeringen – ett intrikat system av olika ursprung gör att vinerna har olika karaktärer även om druvorna odlas sida vid sida.
9. Priserna – vi talar om några av världens absolut dyraste viner där att alltfler konsumenter är villiga att betala mycket för hög kvalitet.
10. Framtiden – när många andra vindistrikt famlar efter att hitta en identitet står Bourgogne stärkt inför framtiden med sin tydliga stil på vinerna.
Vinliv tipsar!

Laroche Bourgogne Réserve, 2022
”Vitt vin på kultdruvan Chardonnay från franska Bourgogne, något som borgar för kvalitet.
Vinet har en fin karaktär av gröna äpplen, frisk ton, fin balans med citrustoner, mineral känsla, lite kola, aningen brynt smör i druvtypisk ton.
Det här vinet dricker jag mycket gärna till en ångkokt torsk som serveras med puré på sojabönor och slungad potatis med lätt citrussyrlig sås till. Eller bara som det är, alternativt till några tunna skivor lufttorkad skinka.”
Johan Franco Cereceda