Topplista – 6 bästa viner att lagra

Det är kul att lagra vin, åtminstone sett till resultatet. Och eftersom Systembolaget inte säljer gamla årgångar, får man lagra själv. Men inga problem. Vinliv tipsar om viner i fast sortiment  under 200 kronor (och ett som är avsevärt dyrare men supergott!) som vinner på lagring och blir så där alldeles underbara när de är dags att korka upp.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, 2020, Nr 5283, 189 kr

Elegant rödbärigt vin från norra dele nav Bourgogne åp 100 procent Pinot Noir, kanske världens bästa druva för röda viner. Ett vin med elegans, röda bär, tranbär, jordgubbar, julkryddor, fat och en mer örtig strävhet, lite vitpeppar.

Lagra 3-5 år

Elias Mora Crianza, 2018, Nr 2311, 159 kr

Rött smakintensivt vin från Toro i spanska inlandet, känt för gamla stockar och koncentrerade viner. Här hittar vi kryddor, fat, vaniljsötma, strävhet, massor av mörk frykt, bigarråer, plommon, skogsbär i en härlig blandning.

Lagra 4-5 år.

Le Volte dell’Ornellaia, 2020, Nr 32472, 179 kr

Rött vin från Toscana i Italien, ett klassiskt vinhus med enormt högt renommé där detta är deras ingångsvin. Här hittar vi massor av frukt i intensiv stil, fatkaraktär, choklad, espressokaffe, lakrits, mörka plommon i fin balans med massor av potential.

Lagra 4-6 år

Château Bouscassé, 2018, Nr 2204, 169 kr

Kraftfullt vin från sydvästra Frankrike och distriktet Madiran, delvis tillverkat på druvan Tannat, känd för att ge mycket sträva viner. Ett rött smakrikti vin med massor av strävhet, svarta vinbär, svarta olvier, viol, fatinslag, kryddor och rejäl längd.

Lagra 3-8 år

Barbaresco Livio Pavese, 2019, Nr 5337, 179 kr

Rött vin på världens mest omhuldade druva, nebbiolo, från Piemonte och det lilla distriktet Barberesco som står för fabulöst intressanta v iner. Här hittar vi kllassiska toner som nypon, kanel, fatinslag, choklad, torkad frukt och en markerad strävhet.

Lagra 6-10 år

Chateau Montelena, Cabernet Sauvignon, 2019, Nr 71926, 699 kr

Fylligt, strävt vin med härlig frukt och en fin känsla för ekfatstoner. Här hittar vi också både svarta vinbär, ceder, vaniljsötma, mörka bär, oliver, örter och inslag av svartpeppar och choklad med lång eftersmak.

Lagra 5-10 år

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.