Madeira är ett av världens mest fascinerande starkviner, med en historia som sträcker sig tillbaka till 1400-talet. Men vad gäller idag för det klassiska vinet? Eller har det passerat bäst före-datum? Vinliv förklarar varför vi ska dricka mer starkvin från Atlantön.
Starkvinet madeira är uppkallat efter den portugisiska ön Madeira i Atlanten, där det fortfarande produceras. Vinet är känt för sin komplexitet, långa hållbarhet och en unik tillverkningsmetod, uppvärmning av vinet, vilket ger det sin mycket unika och spännande karaktär.
Det finns två metoder för uppvärmningen: Dels estufagem där vinet värms upp i värmekontrollerade utrymme, dels canteiros där lagringen och uppvärmningen av vinet sker i naturligt uppvärmda miljöer.
100 år gamla viner
Mer konkret innebär detta att vinet värms långsamt upp under flera månader eller år, vilket bidrar till dess hållbarhet och intensiva smaker. Tack vare av denna process håller ett vin flera decennier. Fortfarande är viner som är över 100 år gamla drickbara och uppvisar en fantastisk komplexitet.
J.H. Gonçalves & C är en av de mest respekterade vinfirmorna på Madeira, kända för att producera viner med stort fokus på kvalitet och ursprungsprägel. Företaget grundades i för snart 150 år sedan och blev snabbt en favorit bland vinkännare världen över.
Hantverk och tradition
Filosofin hos J.H. Gonçalves & C präglas av en stark koppling till öns unika klimat och jordmån. Produktionen sker enligt klassiska metoder, där vinet värms upp och långsamt mognar i fat under flera år, vilket ger det dess karakteristiska komplexitet och långa hållbarhet.
J.H. Gonçalves & C erbjuder viner som passar både för aperitifer och dessert. Deras torrare Sercial och halvtorra Verdelho är särskilt uppskattade av dem som söker eleganta, friska smaker, medan deras fylliga och söta Malmsey är en favorit för dessertälskare.
Vin till mer än desserter
Många vinkonsumenter missar att sätta vinet i en gastronomisk kontext. Gör man det blir vinet än mer intressant och då ser man den mångfald smaker vinerna ofta ger.
Madeira-viner klassificeras traditionellt efter sötma och druvsort. Men glöm som sagt inte att vinet är mycket spännande att ha till mat och inte bara desserter.
1. Sercial (halvtorr)
Sercial är den torraste stilen av madeira, med hög syra och smak av citrus, gröna äpplen och mandel. Det är perfekt som aperitif eller till rätter med syrlig ton, som ceviche eller skaldjur, sallader eller sparris. Servera då vinet kylskåpskallt.
2. Verdelho (halvtorr till halvsöt)
Verdelho är något fylligare än Sercial, med toner av torkade aprikoser, honung och kryddor. Detta vin passar utmärkt till rätter som krämiga soppor, ljust kött och milda ostar. Servera vinet svalt och använda gärna lite av vinet i maträtten.
3. Bual (halvsöt)
Bual har en fyllig, söt smakprofil med inslag av russin, karamell och mörk choklad. Det är ett utmärkt val till rätter som anka med apelsinsås eller till dessertostar som blåmögelost eller varför inte en dessert på choklad. Servera vinet omkring 16 grader.
4. Malmsey (söt)
Malmsey är den sötaste och mest fylliga stilen av madeira. Smakerna är intensiva med toner av fikon, sirap och kakao. Det är perfekt som dessertvin och passar till chokladdesserter, pepparkakor, torkad frukt, julrätter och söta bakverk. Servera vinet omkring 16 grader.
Bästa tid för madeira
Ett glas madeira efter maten, framför brasan eller efter julklappsutdelningen… tillfällena är många och kring jul ökar konsumtionen. Många har hittat rätt med ett glas, kanske till nötter eller till den där riktigt goda chokladen.
Oavsett vilket ser vi en uppåtgående trend för madeira. Det är främst den yngre generationen som nu visar intresse för det unika starkvinet. Vinvärlden är i gungning.
Vinliv tipsar!
J.H. Goncalves Sercial 5 Years
Smakintensivt starkvin från Madeira i halvtorr, knäckig stil. Här hittar vi fruktsöta inslag, tropiska toner, torkade frukt, choklad, nötter, örtiga inslag, lång eftersmak med eldiga toner och en härlig frukt som ger vinet en fin balans.
Perfekt till en härlig sallad med grillad fisk, nötter och citron. Servera vinet kallt. Eller till salta hårdostar.
Nr 7805 • 127 kr