Publicerat 16/2 - 2021

Argentina – ett annorlunda vinland

Odling på hög höjd, imponerande landskap och druvor som inga andra länder satsar på. Bienvenidos a Argentina, ett annorlunda och mycket spännande vinland. Med viner i världsklass.

Det är lite main stream i vinvärlden. Alla vill odla samma druvor för att göra samma typ av vin. Och visst finns ett utpräglat Frankrike-komplex, även om det blivit bättre med åren.

Men ett land som alltid skilt sig är Argentina. Här har man alltsedan vinodlingen startade för flera hundra år sedan gått sin egen väg. Och, visar det sig, ett helt rätt beslut. För när andra länder närmat sig varandra i fråga om vinstilar, har Argentina gått motsatt riktning.

Europeiskt land i exil

Man brukar säga att Argentina är ett europeiskt land i exil. Det gäller inte bara kultur, traditioner, utan även vin. Här har olikt många andra Nya världen-länder fokus legat på inhemsk konsumtion, viner på flera druvor och inte ett (hysteriskt) fokus på att marknadsföra sig bakom en enda druva.

Visst, säg Malbec och alla tänker på det väldiga landet öster om Anderna. Men det finns avsevärt mycket mer som är spännande, druvor som Bonarda, Torrontés, Criolla, Cabernet Franc, höghöjdsodling på 3000 meter över havet, mousserande viner som nu börjar hitta ut på en internationell marknad… ja, listan kan göras hur lång som helst.

Stark inhemsk vinkultur

Och det är inte så konstigt med tanke på att vinlandet Argentina är väldigt, sträcker sig över 200 mil vinodlingar som börjar i gränsen mot Bolivia i norr och slutar i Patagonien i den södra delen av den sydamerikanska kontinenten.

Det har alltså alltid varit viktigt att tillgodose den inhemska marknaden, så pass att man närmast glömt bort exportmarknaden. I Argentina har man ju en speciell matkultur och det första vi tänker på är världens bästa kött och det är klart att man ska ha ett riktigt, gott, mustigt rött vin till det. Det är också här Malbec kommer in, den gamla Bordeauxdruvan som nästan ingen annan odlar idag, men även Bonarda, Cabernet Sauvignon som alla kan blandas i en härlig argentinsk blend.

High Mountain Wines

Resultatet har heller inte låtit vänta på sig. När många andra länder jobbat stenhårt för export, har snarare exportmarknaden jobbat sig in i Argentina. I synnerhet har intresset för vinerna som går under beteckningen High Mountain Wines (ibland high altitude wine) ökat dramatiskt.

Sedan några år kommer också vinerna och det är överraskande eleganta skapelser som tyder på enormt kunnande, men också förståelse för förutsättningarna bland annat höghöjdsodlingen gärna ger.

Snabbfakta Argentina 

  • Befolkning: 45 miljoner
  • Språk: Spanska
  • Huvudstad: Buenos Aires, 15 miljoner invånare
  • Vinodling: 200 000 hektar
  • Viktigast druvor: Malbec (blå), Torrontés (grön)
  • Viktigaste vinregion: Mendoza i västra delen

Filmtajm!

Var du inte sugen innan på att åka till Mendoza, blir du det nu:


Vinliv tipsar!

Finca La Celia Pioneer Cabernet Franc

Spännande vin på fantastiska druvan Cabernet Franc, vinskribenternas favorit, dessutom från ett av världens bästa vinområden, Mendoza i Argentina.

Vinet har en mjuk strävhet, massor av frukt, fin druvtypisk ton i ytterst balanserad stil, lite gräsig, rödfruktig med aningen kryddig karaktär och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag till minihamburgare med smakrik ost och picklad rödlök eller till grillade lammkotletter med enkel sallad och vitlökskräm.

Johan Franco Cereceda

nr 50990 • 119 kr