Publicerat 20/9 - 2020

Vitt vin hetast från Spanien

Spanien har länge varit arketypen för en rödvinsnation. Men inget kan vara mer fel. För nu kommer de vita vinerna, från hela landet dessutom. Häng på trenden och drick vitt från Spanien.

Rött, rött, rött. Rioja, Priorat, Ribera del Duero. Och så kanske lite Penedès. Med den gemensamma nämnaren tinto i fronten, tinto som i rött vin.

Men det är det vita vinet som idag sätter den spanska vinagendan. Vita viner med personlighet, stor unik karaktär och på druvor vi aldrig hört talats om. Eller vad sägs om dessa: Hondarrubi Zuri, Merseguera, Treixadura, Xarel.lo och Zalema.

Och så har vi förstås vita viner på druvor vi känner till: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling… och allt vad de heter.

Jodå, det finns så det räcker.

Det som gör Spanien så intressant är att det nu kommer bra vitt från från hela landet. Visst hittar vi godbitar i Rioja, Penedès och Priorat, men även i Andalusien, Galicien, Vinos de Madrid, Kanarieöarna och Mallorca.

Det är en ny generation vinproducenter som har ett delvis nytt fokus där små volymer med tydligare ursprung ska möta den internationella publiken. Därav det stora egensinnet.

Galicien med sina viner på Albariño banade vägen. Liksom de vita vinerna från Rioja.

Nu kommer andra vågen. Och den kommer stort, från hela landet. Högt prisvärde, en blandning på unikt och internationellt känt, på egensinniga druvor som Albillo och Mreseguera och de erkända Cjardonnay och Chenin Blanc.

Gott är det. Alltid!

Vinliv tipasar!

Casas Honestos Crisp

“Spanskt vitt vin på hållbar 3-litersbox till vidunderligt bra pris.

Vinet har en fin balans med markerad fruktig karaktär, toner av äpple, citrus, bra fräschör i balanserad, lättdrucken stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en skaldjurspasta eller till en sallad på kyckling, majs, kokta ägg och citrussyrlig majonnäs.”

Johan Franco Cereceda

Nr 76337169 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.