Vitt vin hetast från Spanien

Spanien har länge varit arketypen för en rödvinsnation. Men inget kan vara mer fel. För nu kommer de vita vinerna, från hela landet dessutom. Häng på trenden och drick vitt från Spanien.

Rött, rött, rött. Rioja, Priorat, Ribera del Duero. Och så kanske lite Penedès. Med den gemensamma nämnaren tinto i fronten, tinto som i rött vin.

Men det är det vita vinet som idag sätter den spanska vinagendan. Vita viner med personlighet, stor unik karaktär och på druvor vi aldrig hört talats om. Eller vad sägs om dessa: Hondarrubi Zuri, Merseguera, Treixadura, Xarel.lo och Zalema.

Druvor finns så det räcker

Och så har vi förstås vita viner på druvor vi känner till: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling… och allt vad de heter.

Jodå, det finns så det räcker.

Det som gör Spanien så intressant är att det nu kommer bra vitt från från hela landet. Visst hittar vi godbitar i Rioja, Penedès och Priorat, men även i Andalusien, Galicien, Vinos de Madrid, Kanarieöarna och Mallorca.

Ny generation producenter

Det är en ny generation vinproducenter som har ett delvis nytt fokus där små volymer med tydligare ursprung ska möta den internationella publiken. Därav det stora egensinnet.

Galicien med sina viner på Albariño banade vägen. Liksom de vita vinerna från Rioja.

Den andra vågen kanonviner

Nu kommer andra vågen. Och den kommer stort, från hela landet. Högt prisvärde, en blandning på unikt och internationellt känt, på egensinniga druvor som Albillo och Merseguera och de erkända Chardonnay och Chenin Blanc.

Gott är det. Alltid! Och en oerhört spännande utveckling med tanke på att många fortfarande definierar Spanien som utpräglad rödvinsnation.

Statistik som säger allt

Ser vi dessutom på Systembolagets försäljning blir vi också medvetna om de spanska framgångarna på vitvinssidan. Segmentet ökade nämligen med hela 18,1 procent 2020 mot året innan.

Det vita vinet hade under första kvartalet 2021 en marknadsandel på hela 9,4 procent på det statliga monopolets sammanlagda försäljning. Det innebär i runda slängar lite över 7 miljoner liter vitt vin på ett år.


Vinliv tipsar!

Sofia y Sebastian, Wine is Best Enjoyed with Friends Organic

Vitt vin i box på druvan Macabeo, den som kallas Viura i Rioja, och som används i Katalonien till cava, bubbelvinet. Druvorna hämtas från södra Spanien.

Balanserat, lättdrucket vitt vin med både fruktiga toner, inslag av äpple, päron, citrus, lite persika i balanserad, rättfram stil.

Det här vinet dricker jag gärna till lite kallskuret spanskt eller till en grillad laxburgare som serveras med röra på gräddfil och riven manchego samt lite rostade rotfrukter.

Johan Franco Cereceda

Nr 51596169 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.