Albariño – Spaniens bästa druva för vita viner

En grön liten druva som alla älskar, som ger friska viner med massor av härlig frukt, fräschör och charm. Och så kommer den från Spanien. Jo, Albariño har slagit världen med häpnad. Och än är det inte slut.

Vin från Spanien är per definition rött. Rioja, Priorat, Ribera del Duero står högt i kurs, är några av världens ledande rödvinsdistrikt där den spanska druvan Tempranillo dominerar eller så är det Garnacha som sätter smakprofilen. Viner som har allt det där ett vin ska ha för att betraktas som kvalitetsorienterat: lagringspotential, komplexitet, strävhet, frukt. Och så har de rätt färg, rött…

Men bortom denna lite konservativa idé hittar vi numera en rad intressanta vita viner från Spanien. Bara ett fåtal har hittat hit till den svenska marknaden. Systembolaget har väl inte alltid hängt med i svängarna, trots att leverantörerna jobbar för fullt med att övertyga. Och det gör de. Vinerna många har i bagaget är stundtals strålande, har unik karaktär. Men de kommer från Spanien. På monopolet är den övervägande majoriteten fortfarande rött, rött, rött.

Albariño på Systembolaget

Men det finns en druva som skiljer sig från mängden: Albariño. Denna lilla gröna druva som odlas i Spaniens nordvästra hörn, alldeles ut mot Atlantkusten och som vi nu lärt oss att älska. Det tog några decennier, men till slut insåg vi att det var värt att byta ut chablisen mot en flaska på denna druva någon gång ibland.

Monopolet har också ansträngt sig på sitt vis, att få ner priset på vinerna. Och det har varit en tuff kamp. Många producenter har ställt sig frågande, odlingsarealen är liten och produktionskostnaden hög, men visst, det landar allt fler viner som inte bara är prisvärda, utan överraskande bra för sin kvalitet.

Rías Baixas bästa vindistriktet

Bäst på att tillverka vin på Albariño är man i Rías Baixas, ett litet område på sammanlagt knappa 2 000 hektar vinodlingar utspridda på fem underområden längs kusten. Här är det regnigt, ett av de mest nederbördsrikaste områdena i hela Europa, så det kräver kreativitet och tålamod att göra vin i denna miljö.

Men genom bra uppbindningstekniker, tänk pergola, håller man druvorna borta från marken så gott det går. Och eftersom det är ett kustområde, blåser det och då fungerar vinden som en jättelik hårfön som torkar druvorna. Ibland blandas druvan ut med andra, lokala varianter, men oftast står den för hela kalaset.

Samma druva i Portugal

Druvan Albariño odlas även på andra sidan gränsen, alltså i Portugals nordligaste område, Vinho Verde. Där heter den samma sak, men stavas Alvarinho. Oftast används den till endruvsviner och blir något av det bästa Portugal kan göra i landet, annars blandas den med andra druvsorter under vinstilen Vinho Verde.

Men tillbaka till Spanien, där den nu börjar odlas lite runt om. Den har naturligt lite tjockare skal som gör den motståndskraftig mot vissa sjukdomar och den är högavkastande. Det innebär att man kan få stor volym av druvan utan att man tappar i kvalitet. Man får ju tänka på att vinbönder också vill tjäna pengar.

Albariño runt om i världen

Druvan har också hittat långt utanför iberiska halvön. Idag är det inte alls ovanligt att vi dricker vin på Albariño både från Nya Zeeland, Frankrike, Sydafrika, USA och Sydamerika. Goda viner med massor av karaktär och druvtypiskhet. Och så experimenteras det en hel del. Ett och annat mousserande på druvan har också upphittats. Men dessa är ytterst ovanliga.

Samtidigt finns flera producenter som låter vinet ligga någon månad på fat och kanske på sin egen jästfällning för att vinet ska få en annorlunda, kanske lite kraftigare karaktär. Och så har vi traditionalisterna: ståltank och snabb buteljering för att erbjuda ett så färskt, nytappat vin som möjligt.

Albariño till bästa maten

Som aperitif är vin på Albariño klockrent, närmast oförskämt gott. Med sin frivola karaktär, gröna äppelton och fräschör är det faktiskt svårt att hitta bättre. För att nu inte tala om till mat, skaldjur i alla storlekar, former och tillagningssätt. Ostron och Albariño, räkor, halstrad tonfisk, ångkokta musslor, sparris, getost, torskrygg med citrussyrlig sås…

Det är sältan i vinet som gör att druvan matchar så vidunderligt bra. Och den pigga syran. Gröna frukten. Äpple. Vit persika. Mineraliska karaktären. Helt enkelt oemotståndligt.


Vinliv tipsar!

Faustino Rivero Ulecia Albariño

Härligt vin från Rías Baixas i Galicien i Spaniens nordvästra hörn där det är grönt, vackert och där alla äter skaldjur.

Fin balans med massor av fruktighet, här hittar vi gröna äpplen, vit persika, citron, lime, rabarber, fin balans och massor av somrig fräschör.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till skaldjur eller till nyfångad fisk som fått ligga på grillen och som serveras med lite färskpotatis och dill.

nr 51827 • 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.