Forskarna överens: Vin gör dig smartare

Flera studier visar att vin gör dig smartare. Både när det kommer till språk och matematik. Något att skåla för i vintermörkret.

Vi vet att vin är nyttigt, att något glas om dagen, enligt medicinsk expertis, motverkar demens, hjärt- och kärlsjukdomar. Men det stannar inte där. Vin har ju andra hälsogörande effekter, i måttliga doser.

Men det kommer också forskarrapporter om att vin till och med gör dig smartare. 

En tidigare långtidsstudie med 10 000 testpersoner, gjord på University College of London, visar att de som dricker regelbundet också blir mer intelligenta.

– Våra forskningsresultat visar på ett positivt samband mellan alkoholkonsumtion och tankeförmåga, menade också professor Michael Marmot i samband med publiceringen av rapporten till brittisk press.

Testpersonerna fick göra både matematiska och språkliga test. Ett tydligt samband fanns mellan deras dryckesvanor och testresultat.

– Regelbundet drickande verkar ha bättre effekt på intelligensen än drickande vid enstaka tillfällen, förklarade professor Michael Marmot vidare.

Samtidigt kommer andra forskningsrapporter om att smartare människor också är mer ensamma.

Ett samband däremellan är emellertid inte klarlagt.

Vinliv tipsar!

Segredos de São Miguel

Rött vin med massor av härlig frukt, inslag av både mörka, mogna bär, björnbär, körsbär, vanilj, sötlakrits och bra balans med en liten stram ton med lätt kryddig karaktär.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en gryta på högrev med smörstekt lök, vita bondbönor och grovt bröd som tillbehör. Servera vinet i stora glas.

Finns dessutom i samtliga systembolagsbutiker!

Johan Franco Cereceda

Nr 2603 • 89 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.