Publicerat 2/2 - 2020

Forskarna överens: Vin gör dig smartare

Flera studier visar att vin faktiskt gör dig smartare. Både när det kommer till språk och matematik. Något att skåla för i vintermörkret.

Vi vet att vin är nyttigt, att något glas om dagen, enligt medicinsk expertis, motverkar demens, hjärt- och kärlsjukdomar. Men det stannar inte där. Vin har ju andra hälsogörande effekter, i måttliga doser.

Men det kommer också forskarrapporter om att vin till och med gör dig smartare. 

En tidigare långtidsstudie med 10 000 testpersoner, gjord på University College of London, visar att de som dricker regelbundet också blir mer intelligenta.

– Våra forskningsresultat visar på ett positivt samband mellan alkoholkonsumtion och tankeförmåga, menade också professor Michael Marmot i samband med publiceringen av rapporten till brittisk press.

Testpersonerna fick göra både matematiska och språkliga test. Ett tydligt samband fanns mellan deras dryckesvanor och testresultat.

– Regelbundet drickande verkar ha bättre effekt på intelligensen än drickande vid enstaka tillfällen, förklarade professor Michael Marmot vidare.

Samtidigt kommer andra forskningsrapporter om att smartare människor också är mer ensamma.

Ett samband däremellan är emellertid inte klarlagt.

Vinliv tipsar!

Impressivo

Ett rött vin från Portugal på lokala druvsorter i 1-litersflaska.

Vinet har en tydlig fruktighet med liten druvsöt karaktär med inslag av blåbär, skogsbär i solmogen stil med mjuk strävhet och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en mustig köttgryta eller svenskklassikern Raggmunk med stekt fläsk och lingon. Tänk på att servera vinet något svalt.

Johan Franco Cereceda

Nr 70963 • 79:-

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.