Rosa lyx från Champagne

Det andas flärd, elegans och femininitet. Samtidigt är bubbelvinet det kanske kraftigaste av dem alla i Champagne. Den rosa champagnen ställer allt på sin spets.

Föreställ dig scenen: 

Året är 2009. Ett kompisgäng på sex män i 40-årsåldern kliver fram till bardisken på en flottare krog i centrala Stockholm. Den kvinnliga bartendern ler och frågar de vad de önskar.  

– En flaska rosa champagne, säger en av männen. Gärna Pierre Peters Rosé for Albane om du har.

Tystnad.

Det är något som skaver, eller hur? 

Den kvinnliga bartendern kommer av sig för ett ögonblick, men återfår fattningen och serverar dem så småningom bubbelvinet. Många sneglar mot männen, alla inte helt bekväma.

Det har hunnit gå några år sedan dess. Idag är rosa champagne närmast comme il faut, oavsett om konsumenten är man eller kvinna. Det känns bra. För det här är för gott för att inte våga konsumera.

Idag dricker vi i Sverige rekordmycket bubbel och rekordmycket rosévin. Detta leder till att vi också konsumerar mer rosa bubbel än någonsin och här är den självklara favoriten bubbel från Champagne. På Systembolaget har vi följdriktigt över 100 olika roséchampagner, visserligen den övervägande majoriteten på beställningssortimentet.

Så såg det inte ut för tio år sedan. Verkligen inte.

Det finns också en missuppfattning kring den rosa champagnen: Att den skulle vara lättare än annan champagne, tunnare, mindre smakrik. Men det är precis tvärtom. 

En rosa champagne innehåller lite rött vin, ofta på druvan Pinot Noir, som adderas till det vita vinet. På så vis blir det fruktigare, får lite mer kraft och blir därmed smakrikare.

Det är bara i Champagne man får tillverka rosébubbel genom att tillsätta lite rött vin. I andra områden pressar man istället hellre blå druvor och låter de ligga i skalkontakt, eftersom det är där färgen sitter, så länge som man önskar för att vinet ska få en fin rosa färg.

Roséchampagne är med andra ord unik på fler än ett sätt.

Vinliv tipsar!

Budget

Charles Mignon Premium Reserve Brut Rosé Premier Cru Nr 7407 229 kr

Inslag av röda bär, hallon i doft, smultron i frisk, enklare stil.

Röda bär, lite apelsin, jordgubbar i smak, aningen sträv ton, lingon, något kärv men med viss balans i sötfruktig, bärig stil.

Passar perfekt till en enklare amuse på handskalade Smögenräkor.

Mellan

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut Nr 7471 309 kr

Nyanser av choklad i doft, röda bär, hallon, röd mango och blodapelsin.

Relativt smakrik med inslag av hallon, jordgubbar, röd mango, exotisk frukt, bärig karaktär med liten ton av blodapelsin i avslut.

Passar perfekt till kallskuret, lite pata negra på en skiva surdegsbröd.

Lyx

Pol Roger Brut Rosé, Nr 2009 77071 599 kr

Hallon, jordgubbar, lite citrus, mineral karaktär, i elegant, hustypisk stil.

Inslag av blodapelsin, citrus, röd mango, röda bär, äpplen, mineral, liten sträv ton och fin balans mellan frukt och syra, lång eftersmak.

Passar perfekt till gratinerad hummer som serveras med avokadokräm.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.