Publicerat 17/2 - 2020

Portugals fixstjärna i vinvärlden

Det finns massor av spännande producenter i vinlandet Portugal som låter talas om sig för sina fantastiska viner. Och så finns det Ramos, João Portugal Ramos…

Visst är det en gåta, att ett land som producerar det ena kanonvinet efter det andra och som säljs för löjligt lite pengar, ändå ska hamna i vinskugga.

Varför?

Det är ingen som vet. Men i vinskribentkåren har vi alltid sagt att nu är det dags, nu kommer Portugal.

Men inget händer.

João Portugal Ramos är landets kanske mest kända producent. Jag träffade honom första gången för över 20 år sedan i Alentejo i södra Portugal. Och redan då trodde jag att det här kommer att slå volter internationellt. Och inte minst öppna upp för annat vin från Portugal.

Mitt första antagande var korrekt. Mitt andra tokfel.

Men han har ihärdigt jobbat för kvalitet och på så viss skapat ett enormt starkt varumärke kring sin egen aura, men samtidigt också för Portugal. Att nämna vinlandets förtjänster och exkludera honom, går liksom inte.

Än idag är João Portugal Ramos stor, inte minst i Sverige där han både är trotjänare och innovatör. Att hans viner håller hög klass är alla som älskar vin överens om. Samtidigt som priserna ligger löjligt långt efter.

Prisvärdhet? Jo, veckans understatement. Det är enormt mycket pengar vin man får när det står skrivet Ramos på etiketten. Det upplevde jag redan för två decennier sedan.

Det är ännu tydligare idag. 

Vinliv tipsar!

Ramos Reserva

Smakintensivt vin från södra Portugal på en riktigt skön blandning druvor med rejält prisvärde. 

Det här vinet dricker jag gärna till en mustigare kycklinggryta, pannbiff med klassiska tillbehör eller till härligt ostgratinerad enchiladas med gräddfil.”

Nr 613901 • 89 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.