Vin på burk växer på svenska marknaden

Vin på burk blir större på den internationella arenan. Men även i Sverige ser den ut att växa. Frågan är: Är vi i Sverige mogna för burkvinet?

För något år sedan släpptes de första burkarna med vin på Systembolaget. Vi skrev om det i Vinliv och frågade er läsare vad ni tyckte. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Fullkomligt vidrigt, vin ska komma i flaska. Inget annat! skrev Sven i Örebro

Jättespännande och perfekt att ta med på picknicken, sa Eva i Umeå.

Fantastiskt ur ett miljötänk. Tar mindre plats och väger mindre, menade Carl i Sundbyberg.

Bara känslan får mig att må illa. Ska man halsa, eller?! frågade sig Stephen i Stockholm.

Vad är tanken och hur ska det här sluta? Ska vi börja dricka vin med sugrör eller direkt från tappkranen på boxvinet? Nej, bort med burk, manade Jonas i Tierp.

Varför har Systembolaget överhuvudtaget tagit in detta skräp? Det ska ut! utropade Evy i Jönköping.

Jättefina burkar och gott vin är det. Tyvärr lite dyrt, sa Clara i Göteborg

Men oavsett alla reaktioner är detta ett fenomen som växer. Då, vid skrivandets stund, fanns tre burkar på Systembolaget. Idag har antalet ökat till hela 43. Och det kommer mer.

Branschen förespråkar dessutom en radikalt större ökning och pekar på främst två saker:

Dels att ökningen är stor i USA och där vin på burk redan idag omsätter motsvarande långt över en halv miljard kronor. Att USA sätter trender vet vi.

Dels att burken är intressant ur ett hållbarhetsperspektiv då den väger mindre, tar mindre plats och är enklare att återvinna.

Frågan är: Är vi i Sverige mogna för vinburken?

Burkviner på Systembolaget

La Cattiva, No Virus On The Dance Floor, 2021, 250 ml, Nr 90241, 72 kr

Spännande naturvin på klimatsmart burk, en burk som sticker ut på alla vis. Bubbligt, rödbärigt, litet inslag av vit persika och körsbärskärnor. Till en grillad torsk som serveras med bakad potatis.

Chablis, By Passy le Clou, 2020, 250 ml, Nr 2676, 69 kr

Äntligen en burk vitt från Chablis! Här snackar vi ursprungspräglat mineraliskt, citrus, lime, blöta stenar och gröna äpplen. Perfekt till skaldjur, kokta, råa, grillade och med egengjord wasabimajonnäs.

Vinnarliv, Wine Mechanics, 2021, 375 ml, Nr 37996, 100 kr

Rött på burk från gänget på Wine Mechanics i Göteborg. Bara det! Lustig blandning på Barbera och Spätburgunder med inslag av både salvia, mörka bär och mandel. Lysande till grillade T-bensteken.

Nästa artikel
Skaldjur på grillen
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.