Bort med rödvinsfläcken!

Spillt rött vin och inte fått bort den? Lugn, Vinliv tipsar om de fem bästa sätten. Men det gäller att agera blixtsnabbt. Ju fortare, desto bättre resultat.

Jag minns själv när jag en gång skulle på fest. Klädkoden var: Vitt, vitt, vitt.. Så på med vita jeans, vita gympadojor och en vit skjorta.

Väl framme blev det fördrink och sedan bordsplacering. Det var rätt högt tempo redan från början och jag undrade i mitt stilla sinne: Vem blir den första att få ett glas rött vin över sig.

Pang!

Det dröjde inte många sekunder innan det var dags. Och vem tror ni det blev? Precis, undertecknad såg sin vita mundering färgas röd, från nästan topp till tå.

Det var bara att gå hem och byta om. Till svart.

Hade det bara handlat om några droppar rödvin hade jag däremot tagit till något av följande fem husmorsknep.

De funkar fantastiskt.

Fem bästa tipsen – få bort rödvinsfläcken:

  1. Doppa ner plagget, men bara om det är bomull, i uppvärmd mjölk. Tvätta sedan som vanligt. Omständligt men ger bra resultat.
  2. Strö salt på fläcken. En klassiker som fungerar väl. Det går även att strö över annat absorberande t.ex. mjöl, bara det har bra absorberingsförmåga. Sedan ska man helst dammsuga upp mjölet, inte borsta bort det, då är risken att man borstar in eventuell smuts.
  3. Om det är en rödvinsfläck, häll på vitt vin. Det vita vinet får färgpigmenten i det röda vinet att lösas upp. Men det ska vara ett torrt vitt vin med så blek färg som möjligt.
  4. Använd diskmedel och en blöt svamp, men börja utifrån och inåt, annars är risken att du sprider ut fläcken. När fläcken är borta, ta mer vatten så inte rödvinsfläcken istället blir en diskmedelsfläck.
  5. Fläckborttagningsmedel är annars ett säkert kort – om man har det i närheten. Men det funkar riktigt bra. Tänk på att det kan bleka tyget så var försiktig och använd det helst inte på färgglada plagg.
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.