Pappas barskåp ledde till jobb med alkohol

Vinliv fortsätter sin intervjuserie med Sveriges mest intressanta vinimportörer. Eller vad sägs om en importör som kämpar för hållbarhet. Och lät sig inspireras av pappas barskåp…

Många kockar pratar gärna om hur de blev inspirerade av sin mormor, när hon stod i köket och lagade goda grytor. Det ledde till att de så småningom hittade till kockyrket.

För Margareta Lundeberg, VD på Handpicked Wines, var det snarare pappas barskåp som låg till grund för hennes yrkesval.

– Jag har alltid varit fascinerad av dryck. Det var pappas barskåp som inspirerade mig när det gäller alkoholhaltiga drycker. Det fanns så mycket kul i skåpet och det doftade underbart gott. 

Vinet då?
– Det började jag intressera mig för först i 30-årsåldern. Jag var på vinprovning och fick full pott i en blindprovning och som den tävlingsmänniska jag är fick jag blodad tand. Från början trodde jag nog att jag skulle tävla men jag insåg fort att det inte är det jag är bra på. 

Utan?
– Det som jag brinner för är att hitta nya och duktiga producenter som ännu inte är representerade i Sverige.

 Vad har ni på Handpicked annars för uttalad profil?
– Vi importerar dryck från hela världen inklusive Sverige. Vårt fokus är det som är lite annorlunda men alltid gott och med hög kvalitet. Det kan vara vågade druvblandningar, spännande vinregioner men det är alltid vinmakare och producenter med extra ambition. 

– Många av våra viner är ekologiska eller biodynamisk certifierade men för oss är det viktigaste att vi vet att våra producenter har stor respekt för hållbar vinodling och vinmakning.

Och tillbaka till pappas barskåp. Sprit?
– Vi jobbar med världens bästa rom som är Diplomático och det är ett väldigt bra komplement till vinet.

Har du några favoritländer?
– Absolut! Italien, Portugal, USA, Chile och så alla andra vinproducerande länder så klart!

Hur är annars Sverige som vinmarknad att jobba med?
– Helt ok! Systembolaget funkar bra för det mesta. Vi fokuserar mest på de mindre tillfälliga lanseringarna eftersom de är mest lämpade för våra producenter. Systembolagets ordinarie sortiment är rätt trist men det sortiment som finns tillgängligt via BS är ju grymt. 

Låter som ni har ett annat fokus.
– Vi fokuserar mycket på restaurang och det är superkul. Vi har sju säljare och besöker krogar i hela Sverige. Vi får ofta höra att vårt sortiment passar bra eftersom vi kan erbjuda ett stort och spännande sortiment som inte kostar skjortan. Våra säljare är grymma och kan vara till stor hjälp för restaurangerna med vinlistor och bra smakkombinationer. 

Vilken är din bästa vinupplevelse?
– Inget slår besöket som jag och min man Måns tillsammans med några vänner hade hos François Mitjavile från St Emilion får några år sedan. Vi fick prova flera årgångar av Tertre Roteboeuf. Det vinet vi fick till lunchen var årgång 2010 och den var magisk och jag tycker verkligen att det vinet är värd varendaste krona.

Har du något favoritvin du vill pusha extra för?
– Garage Wine Vigno Carignan från Chile. Även Gricos Aglianico del Vulture från Grifalco eftersom den är både supergod och man får massor av vin för en liten peng.Vinliv tipsar!

Arinto by Quinta de Chocapalha

Uppfriskande vitt vin med fin frukt, inslag av citronskal, gröna äpplen i balanserad stil.
Passar perfekt till en fiskgryta med citrus och aioli med örtiga toner.

Nr 73109 119 kr


Santa Cruz de Coya País 2018

Örtigt rött vin med massor av härlig bärighet, röda bär, smultron och mineralitet i avslut.
Passar perfekt till en mustig risotto på kantareller och parmesanost.

Nr 95430 189 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.