Därför är det ett hål i vinflaskans botten

Ett hål eller urgröpning i vinflaskans botten – vad ska det vara bra för? Frågorna om konstigheter i vinvärlden haglar in. Vinliv guidar dig rätt.

Det finns en hel del märkvärdigheter kring vin. Att det är snobbigt, svårt och dyrt.

Men så behöver det inte vara. Det är snarare ett livsmedel vars naturliga placering är på matbordet. Antingen tycker man om vinet eller inte. Och hur mycket man vill spendera för sitt vin är ju upp till var och en.

Samtidigt…

Det där med urgröpning i vinflaskans botten. Snobberi? Verkligen inte, utan fullkomligt logiskt. För det finns inte en förklaring, det finns tre.

1Det blir lättare för den som serverar vinet att göra det på ett tjusigare sätt. Alltså genom att trycka in tummen i urgröpningen och sedan ta spjärn med handens övriga fingrar. Prova så får du se.

2Det är oftast viner av hög kvalitet som buteljeras i denna typ av flaska. Viner som gärna ska lagras. För här hjälper insidan kring urgröpningen att samla upp sediment, alltså den fällning vinet släpper när det lagras. 

3Av nöd tvunget tidigare i Champagne, för urgröpningen gör botten kraftigare och fördelar trycket bättre så att vinflaskan inte exploderar av trycket från bubblorna. 

Att det sedan finns billiga flaskor som gärna vill ge intryck av att verka exklusiva är något vi får leva med.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.