Publicerat 15/11 - 2019

Därför är det ett hål i vinflaskans botten

Ett hål eller urgröpning i vinflaskans botten – vad ska det vara bra för? Frågorna om konstigheter i vinvärlden haglar in. Vinliv guidar dig rätt.

Det finns en hel del märkvärdigheter kring vin. Att det är snobbigt, svårt och dyrt.

Men så behöver det inte vara. Det är snarare ett livsmedel vars naturliga placering är på matbordet. Antingen tycker man om vinet eller inte. Och hur mycket man vill spendera för sitt vin är ju upp till var och en.

Samtidigt…

Det där med urgröpning i vinflaskans botten. Snobberi? Verkligen inte, utan fullkomligt logiskt. För det finns inte en förklaring, det finns tre.

1Det blir lättare för den som serverar vinet att göra det på ett tjusigare sätt. Alltså genom att trycka in tummen i urgröpningen och sedan ta spjärn med handens övriga fingrar. Prova så får du se.

2Det är oftast viner av hög kvalitet som buteljeras i denna typ av flaska. Viner som gärna ska lagras. För här hjälper insidan kring urgröpningen att samla upp sediment, alltså den fällning vinet släpper när det lagras. 

3Av nöd tvunget tidigare i Champagne, för urgröpningen gör botten kraftigare och fördelar trycket bättre så att vinflaskan inte exploderar av trycket från bubblorna. 

Att det sedan finns billiga flaskor som gärna vill ge intryck av att verka exklusiva är något vi får leva med.

En flaska som har hål i botten är…

Perfect Day Pink Bubbles

Ett bubbelvin från Italien på druvan Sangiovese. Vinet har en uppfriskande fruktsöt ton med inslag av smultron, jordgubbar, persika i balanserad stil
med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif i trevligt sällskap eller till små snittar på fisk, skaldjur eller kallskuret. Ett perfekt mingelvin som får mig att längta till sommaren.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 74841 • 89 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.