Publicerat 14/11 - 2019

Rena lyxen när vin tillverkas på torkade druvor

Att använda torkade druvor till vintillverkning är en tusenårig tradition. Idag känner vi igen tekniken som appassimento. Men det är långt ifrån en endast italiensk angelägenhet.

Det finns många olika sätt att göra vin på. Visst, druvmust jäser till en alkoholhaltig druvsaft är ju grunden. Men kring detta uppenbara har vinmakaren massor av möjligheter att skruva till det.

Bubblor är ju en sak, det kan man få genom olika tekniker där en andra jäsning på flaska är den bästa och att spruta in kolsyra i ett färdigt vin den minst raffinerade. Rosévin sker genom att man pressar blå druvor mycket försiktigt så att vinet får en rosa färg.

En annan teknik är appassimento som är en tusenårig tradition. Detta innebär att man torkar druvor som ligger på träbackar på vineriets vindar. När de torkat i omkring tre månader, pressar men dessa. Vinet får därmed större koncentration, blir en smula fylligare och får normalt högre alkohol eftersom druvorna blir söta och det är sockret som omvandlas till alkohol.

En italiensk tradition, kan man tro. Men icke.

Jura i östra Frankrike är ett närmast kultförklarat vindistrikt för sina speciella viner. Ett av de märkligaste är Vin de Paille. Lyxigt så det förslår. Paille betyder halm på franska och att vinet kallas just för det beror på att man låter druvorna torka på mattor av halm. Samma idé som appassimento men en annan teknik.

Resultatet?

Koncentrerat vin, högre alkohol och fylligare. Låter man avstanna jäsningen får vinet dessutom restsötma. 

Det är detta vin man blandat det franska vinet Montfort Passemont med. Exklusivt för svenska marknaden dessutom. 

Nyfiken på resultatet?

Vinliv tipsar

Montfort Passemont 

Ett vin gjort på den kraftiga druvan Syrah och som sedan toppats med lite sött så kallat Vin de Paille från Jura.

Vinet har en smakintensiv karaktär, mycket bärig ton med fruktsött inslag där vi hittar både choklad, mogna plommon och björnbär i avslut. 

Det här vinet dricker jag till mustiga, smakrika kötträtter, gärna med lite sötma, som viltgryta, vilthamburgare med friterad sötpotatis eller märg på surdegsmacka.
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 74568 • 99 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.