Rena lyxen när vin tillverkas på torkade druvor

Att använda torkade druvor till vintillverkning är en tusenårig tradition. Idag känner vi igen tekniken som appassimento. Men det är långt ifrån en endast italiensk angelägenhet.

Det finns många olika sätt att göra vin på. Visst, druvmust jäser till en alkoholhaltig druvsaft är ju grunden. Men kring detta uppenbara har vinmakaren massor av möjligheter att skruva till det.

Bubblor är ju en sak, det kan man få genom olika tekniker där en andra jäsning på flaska är den bästa och att spruta in kolsyra i ett färdigt vin den minst raffinerade. Rosévin sker genom att man pressar blå druvor mycket försiktigt så att vinet får en rosa färg.

En annan teknik är appassimento som är en tusenårig tradition. Detta innebär att man torkar druvor som ligger på träbackar på vineriets vindar. När de torkat i omkring tre månader, pressar men dessa. Vinet får därmed större koncentration, blir en smula fylligare och får normalt högre alkohol eftersom druvorna blir söta och det är sockret som omvandlas till alkohol.

En italiensk tradition, kan man tro. Men icke.

Jura i östra Frankrike är ett närmast kultförklarat vindistrikt för sina speciella viner. Ett av de märkligaste är Vin de Paille. Lyxigt så det förslår. Paille betyder halm på franska och att vinet kallas just för det beror på att man låter druvorna torka på mattor av halm. Samma idé som appassimento men en annan teknik.

Resultatet?

Koncentrerat vin, högre alkohol och fylligare. Låter man avstanna jäsningen får vinet dessutom restsötma. 

Men pratar vi torkade druvor och skriver appassimento i samma mening, ja då är vi tillbaka i Italien. För det är här man jobbat med det sedan tidernas begynnelse. Både i norr och i söder.

Apulien, Puglia på italienska, är ett distrikt med enorm potential och med druvorna Primitivo och Negroamaro, storheter för sig och ännu lite mer vin tillsammans. Och så torkade druvor på det…

Nyfiken på resultatet?

Vinliv tipsar

Venturone Appassimento Rosso

Ett rött, smakrikt vin från Italien tillverkat på delvis torkade druvor som ger den där lilla extra fruktsötman.

Rött, smakintensivt vin med inslag av solmogna bär, körsbär, skogsbär i fruktsöt stil, smakintensivt där vi hittar även kaffe, choklad och en liten vaniljsötma. Lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till höstens mustiga gryta sprängfylld med örter, vitlök och rotfrukter eller en härlig risotto på svamp och massor av parmesan.

• 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.