Att använda torkade druvor till vintillverkning är en tusenårig tradition. Idag känner vi igen tekniken som appassimento. Men det är långt ifrån en endast italiensk angelägenhet.
Det finns många olika sätt att göra vin på. Visst, druvmust jäser till en alkoholhaltig druvsaft är ju grunden. Men kring detta uppenbara har vinmakaren massor av möjligheter att skruva till det.
Bubblor är ju en sak, det kan man få genom olika tekniker där en andra jäsning på flaska är den bästa och att spruta in kolsyra i ett färdigt vin den minst raffinerade. Rosévin sker genom att man pressar blå druvor mycket försiktigt så att vinet får en rosa färg.
En annan teknik är appassimento som är en tusenårig tradition. Detta innebär att man torkar druvor som ligger på träbackar på vineriets vindar. När de torkat i omkring tre månader, pressar men dessa. Vinet får därmed större koncentration, blir en smula fylligare och får normalt högre alkohol eftersom druvorna blir söta och det är sockret som omvandlas till alkohol.
En italiensk tradition, kan man tro. Men icke.
Jura i östra Frankrike är ett närmast kultförklarat vindistrikt för sina speciella viner. Ett av de märkligaste är Vin de Paille. Lyxigt så det förslår. Paille betyder halm på franska och att vinet kallas just för det beror på att man låter druvorna torka på mattor av halm. Samma idé som appassimento men en annan teknik.
Resultatet?
Koncentrerat vin, högre alkohol och fylligare. Låter man avstanna jäsningen får vinet dessutom restsötma.
Det är detta vin man blandat det franska vinet Montfort Passemont med. Exklusivt för svenska marknaden dessutom.
”Ett vin gjort på den kraftiga druvan Syrah och som sedan toppats med lite sött så kallat Vin de Paille från Jura.
Vinet har en smakintensiv karaktär, mycket bärig ton med fruktsött inslag där vi hittar både choklad, mogna plommon och björnbär i avslut.
Det här vinet dricker jag till mustiga, smakrika kötträtter, gärna med lite sötma, som viltgryta, vilthamburgare med friterad sötpotatis eller märg på surdegsmacka.” Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.