Rött, vitt eller rosé? Stilla eller bubbel? Box eller flaska? Och vad ska vi ha till? Ja, frågorna hopar sig inför fredagsminglet. Men Vinliv tipsar om hur mingelsuccén når himmelska höjder.
Bubblor är fest. Så är det bara. Det enda som gör det ännu festligare är ännu mer bubblor.
Vi börjar där. Tar det som avstamp till ett riktigt lyckat mingel. För alla gillar bubbel, vad det står för, festen kan börja liksom. Och är det just bubbel, ja då blir det ännu lite roligare.

Bubblorna i vinet får det dessutom att smaka fräschare, blir lite friskare, och så öppnar bubblorna i vinet andra magmunnen i kroppen vilket leder till att alkoholen når blodet i kroppen snabbare.
Slutsatserna får du dra själv.
Men det är inte det enda bubblorna är bra för. Det främjar också aptiten just för sin friskhets skull.
Alltså: servera gärna tilltugg. Det behöver inte vara fine dining. Chips? Njae, som komplement möjligen.
Här kan man ju vara lite streetsmart och inhandla så mycket som möjligt färdiglagat. Det blir ju gott ändå. Så bjud gärna på chips, men lägg lite Skagenröra på, servera också några skivor god, lufttorkad skinka från Spanien, ångkokta edamamebönor du slår lite flingsalt över och en god salsiccia du skär upp i tunna skivor.
Enkelt, gott och billigt. Och i ett härligt sammanhang.

Eller så avslutar du middagen med ett (eller två glas). Gott det också!
Det ska vara kul att dricka vin! Men drick med måtta. Och glöm nu inte bubbelsuccén från Italien: Prosecco.
Vinliv tipsar!

Marastoni Prosecco Organic Extra Dry
Ekologisk prosecco tillverkad på andra jäsning på tank på druvan Glera, lokal variant som dominerar den mousserande vintypen från Veneto
Mjukt, balanserat bubbel med fruktsötma, inslag av stenfrukter, persika, grillad citron, honung, päron, lite mango och mineral med medellång eftersmak.
Det här vinet dricker jag gärna en solig eftermiddag i trädgården eller till enklare snittar på fisk och chark. Men tänk på att servera vinet kylskåpskallt.
Johan Franco Cereceda
Nr 50642 • 89 kr