Publicerat 6/11 - 2019

Bubblor i vinet – vad är det bra för?

Rött, vitt eller rosé? Stilla eller bubbel? Box eller flaska? Och vad ska vi ha till? Ja, frågorna hopar sig inför fredagsminglet. Men Vinliv tipsar om hur mingelsuccén når himmelska höjder. 

Bubblor är fest. Så är det bara. Det enda som gör det ännu festligare är ännu mer bubblor.

Vi börjar där. Tar det som avstamp till ett riktigt lyckat mingel. För alla gillar bubbel, vad det står för, festen kan börja liksom. Och är det just bubbel, ja då blir det ännu lite roligare.

Bubblorna i vinet får det dessutom att smaka fräschare, blir lite friskare, och så öppnar bubblorna i vinet andra magmunnen i kroppen vilket leder till att alkoholen når blodet i kroppen snabbare.

Slutsatserna får du dra själv. 

Men det är inte det enda bubblorna är bra för. Det främjar också aptiten just för sin friskhets skull. 

Alltså: servera gärna tilltugg. Det behöver inte vara fine dining. Chips? Njae, som komplement möjligen. 

Här kan man ju vara lite streetsmart och inhandla så mycket som möjligt färdiglagat. Det blir ju gott ändå. Så bjud gärna på chips, men lägg lite Skagenröra på, servera också några skivor god, lufttorkad skinka från Spanien, ångkokta edamamebönor du slår lite flingsalt över och en god salsiccia du skär upp i tunna skivor.

Enkelt, gott och billigt. Och i ett härligt sammanhang.

Eller så avslutar du middagen med ett (eller två glas). Gott det också!

Det ska vara kul att dricka vin! Men drick med måtta. Och glöm nu inte världsnyheten: Prosecco rosé.

Vinliv tipsar!

Castelmare Prosecco Rose

Prisvinnande roséprosecco på druvan Glera och Pinot Noir från Veneto norra Italien, tillverkat på tankjäsningsmetoden.

Bra balans i markerat fruktig stil, inslag av mogna äpplen, hallon, jordgubbar, lite citrus och en bärig avslutning med tydligt ursprung.

Detta vin dricker jag om aperitif eller ännu hellre till en bit mat, kokt torsk med potatis och en krämig sås. Enkelt, snabbt och gott.

Johan Franco Cereceda

Nr 70385 159 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.