Napa Cab – vi snackar världsklass och tipsar om tre favoriter

Napa Valley’s unika mikroklimat, med varma dagar och svala nätter som påverkas av den svala brisen från Stilla havet, skapar optimala förhållanden för odling av Cabernet Sauvignon. På Vinliv kan vi inte annat än att hålla med. Och tipsar om tre favoriter.

Druvsorten Cabernet Sauvignon från Napa Valley, Kalifornien, är världsberömd för sin enastående kvalitet och karaktär. Det kultförklarade vinområdet har lyckats skapa en oöverträffad ryktbarhet för sina eleganta och kraftfulla Cabernet-viner som ständigt imponerar vinälskare världen över.

Cabernet Sauvignon-vinerna från Napa Valley, Napa Cab, kännetecknas ofta av en djupt rubinröd färg och rika, koncentrerade smaker. Doften är intensiv och fylld av svarta vinbär, cassis och ibland inslag av mogna plommon och tobak.

Ekfat ger profil

Många producenter i Napa Valley använder ekfat för att få vinet att mogna, vilket kan bidra med typiska toner av vanilj, kokos och rostad ek till smakprofilen. Också jordmånen, varierande från leriga till steniga, ger ytterligare dimensioner till vinernas komplexitet.

Området Napa Valley i norra Kalifornien rymmer en mängd vinproducenter och vingårdar som var och en bidrar till regionens rika mångfald av Cabernet-viner. Kända områden som Rutherford, Oakville, och Stag’s Leap District producerar Cabernet Sauvignon-viner med specifika terroir-inslag och unika smakprofiler.

Utmärkta för lagring

Men det är inte bara vinets smak och karaktär som gör Napa Valley Cabernet Sauvignon så speciell, utan också vinproducenternas hantverk och engagemang för att producera exceptionella viner.

En distinkt egenskap hos Napa Valley Cabernet Sauvignon är dess förmåga att åldras väl. Vinerna utvecklar ofta komplexitet och mjuknar över tid, ibland flera decennier, vilket gör dem utmärkta för långsiktig lagring.

Vinliv tipsar!

Lyx

Freakshow Cabernet Sauvignon, 2021

OBS! Säljstart 9 februari

Precis som etiketten, extra allt inklusive charm och lite självdistans. Markerad svart vinbärston, inslag av kaffe, choklad, skogsbär, vanilj från faten, lite björnbär med fräschör, bra balans och en liten karaktär av eukalyptus i avslut.

Perfekt till pizza med svamp, lök, örter och gärna gräddig ost som fångar upp kraften i vinet.

Nr. 90645 • 209 kr

Lyxigare

Avalon Napa Valley Cabernet Sauvignon, 2019

Ruggigt bra Cab med liten mognadston. Vinet har en mycket fin balans, inslag av både blåbär, svarta vinbär, svarta oliver, plommon, fattoner, vässad blyertspenna, tobak, mineraliska inslag och en rejäl dos fruktighet som ligger kvar. Snyggt!

Perfekt till grillad högrev som skärs i tunna skivor och serveras med en tomatsallad och riven parmesan.

Nr. 5725 • 301 kr

Lyxigast

Black Stallion Limited Release Napa Valley Cabernet Sauvignon, 2018

Fullständig lyx men så är det också en mycket begränsad buteljering. Här hittar vi rostad fatkaraktär, inslag av plommon, svarta vinbär, koncentrerad, torkade bär, kakao, mocka, vaniljsötma, espressotoner, mörk choklad, fylligare, strävare stil med mycket lång eftersmak i sinnrikt balanserad stil.

Gryta på oxkind som tillagats under ett dygn i låg temperatur. Serveras med kokt bombaris kryddat med en smula färskriven tryffel.

Nr. 75159 • 701 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.