Surdegsmacka med mozzarella i alla ära, men som middagstips är det få rätter som slår denna. En rätt inspirerad från Nordafrika där en sås på spiskummin ger extra krydda.
Eller vad sägs om världens godaste surdegsmacka med ugnsbakad märg? Tar inte mer än 30 minuter att tillaga.
Smaklig!
Ingredienser 4 personer
- 2 kg märgpipor
- Olivolja
- 8 rostade surdegskivor
- 2 rödlökar
- Kapris att toppa med
- Bassoumisås
- 1 dl olivolja
- 1 dl finhackad persilja
- 1 citronklyfta
- 3 msk spiskummin
- 1 vitlöksklyfta
- Salt
Gör så här
- Lägg märgpiporna på en plåt. Ringla över olivolja och flingsalt.
- Ugnsbaka i 200 grader i 25 minuter.
- Under tiden: Finhacka rödlök.
- Tillred Bassoumisåsen: blanda olivolja, spiskummin, vitlök, citronjuice.
- Kör i matberedare. Smaka av med flingsalt.
- Rosta 8 skivor surdegsbröd (går också att göras i ugn).
- Lägg bröden på ett serveringsfat.
- Ta ut märgen, gröp ur och bre på bröden.
- Toppa med Bassoumisåsen, kapris och rödlöken.
Servera med en enkel grönsallad och ett glas rött vin. Servera vinet svalt.
Få inspiration, lyssna på Vinlivs spellista när du lagar världens godaste macka med märg och Bassoumisås.
Vinliv tipsar!
Montfort Passemont Grande Réserve 2018
”Det här vinet är något så ovanligt som ett rött vin från Frankrike delvis blandat med ett sött vin från Jura, Vin de Paille, som är tillverkat på torkade druvor.
Vinet är fylligt med generösa smaker där inslag av både mogna plommon, björnbär, kakao och en viss fruktsötma samt eldighet dominerar med lång eftersmak.
Det här vinet dricker jag till smakintensiva rätter med liten sötaktig, kryddig ton som hamburgare på viltfärs eller gryta på oxkind och rotfrukter. Eller till fantastiskt god surdegsmacka med märg och nordafrikanska kryddor.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv
Nr 74568 • 99 kr